Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2264 > Economic Nr. 2264 de vineri, 23 decembrie 2005  
 

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Economic

Renta viageră scapă țăranii de pămînt

Inițiativele Ministerului Agriculturii complică și mai mult viața agricultorilor și activitatea funcționarilor publici.

De anul viitor s-ar putea acorda renta viageră mult promisă agricultorilor în vîrstă care nu își exploatează terenurile agricole. În același timp, înființarea Oficiului Rentei Viagere ar putea crea multe complicații și ar pune la treabă funcționarii publici nepregătiți pentru o activitate atît de strictă. În același timp apare întrebarea: ce se va întîmpla cu asociațiile agricole? Nu cumva chiar ele vor fi în continuare beneficiarele acestui act normativ ?
Din 2006, un nou Oficiu Inițiativa guvernanților de a înlătura problema terenurilor "lăsate pîrloagă" pare să se concretizeze începînd cu anul 2006, cînd la Buzău ca și în celelalte județe se va înființa Oficiul Județen de Rentă Viageră, instituție care are rolul să ia în evidență, prin notarea într-un registru, toți agricultorii cu vîrsta peste 62 de ani. Dintre aceștia cei care nu-și pot îngriji terenul agricol pot să-l vîndă sau să-l arendeze, în schimbul unei sume de bani lunară numită rentă viageră pe care o vor primi toată viața, cu condiția respectării clauzelor impuse."Oficiul Rentei Viagere se va înființa în urma preluării datelor din teritoriu și a semnalelor venite din partea oamenilor. În județul Buzău la acest moment nu sînt suprafețe foarte mari de teren care să rămînă nelucrate.", susține Ion Enache, directorul adjunct al DADR Buzău.

Funcționarii primăriilor, puși serios la treabă
Suma alocată de Guvern în acest sens este de aproximativ 300 miliarde, la nivel național, după cum a declarat Gheorghe Flutur într-o vizită efectuată la Buzău. Pentru demararea acestei acțiuni va fi nevoie de implicarea secretarilor primărilor, care vrînd nevrînd vor avea nevoie de ample cunoștințe de drept civil. De altfel, o nouă decizie a Ministerului Adminstrației și Internelor obligă secretarii de primării la absolvirea unei facultăți de drept pentru a profesa în acest sens.

Vor costa mai mult decît pămîntul
Înscrierea terenurilor într-un Registru al Rentei Viagere atrage după sine cheltuieli foarte mari pentru proprietari. În primul rînd va fi nevoie de înscrierea terenului în Registrul de Transcripțiuni (publicitatea imobiliară), operațiune ce necesită o documentație tehnică și în același timp sume de bani ce pot depăși cu mult valoarea terenului respectiv. Renta viageră s-ar putea să nu acopere prea repede cheltuielile făcute cu această operațiune. Și mai apoi vor scăpa din vedere asociațiile agricole o asemenea facilitate ?

Asociațiile agricole pierd sau cîștigă
În spatele acestor societăți agricole s-au ascuns întotdeauna afaceri de proporții considerabile.
De multe ori agricultorii s-au plîns că nu au primit din recoltă atît cît ar fi trebuit, că președinții de asociații și-au sporit averile considerabil, iar terenurile sînt exploatate după bunul plac. Se pune întrebarea cine va avea de cîștigat în urma acestui program.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU