Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3294 > Cotidian Nr. 3294 de luni, 25 mai 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Nimeni nu le respectă drepturile


Persoanele cu handicap, INTERZIS LA TAXI

Pentru că legea nu obligă, firmele de taximetrie nu au mașini adaptate pentru clienții imobilizați în scaun cu rotile

articol de: I.G

În conformitate cu Legea nr. 448 / 2006 pri­vind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, fir­mele de transport în comun au obligația să asigure autoturisme adaptate transportului persoanelor cu handicap care utilizează fotoliu rulant. Dacă la autobuze s-au mai reglementat treburile, în continuare există probleme clare cu autoturismele care merg în regim de taxi. Reprezentanții persoanelor cu dizabilități spun că nu este mare lucru dacă măcar la fiecare firmă de taxi ar exista o mașină dotată special pentru ei.

Autoritățile ridică din umeri
După cum ne informează responsabilii cu asistența socială din cadrul Primăriei Buzău, nu există însă astfel de prevederi pentru firmele de taxiuri, deoarece acestea nu sînt considerate ca firme care desfășoară activități de transport în comun. În consecință, dacă există astfel de sesizări legate de legalitatea firmelor de taxi în ceea ce privește transportul persoanelor cu handicap, ele sînt neîntemeiate. Conform acelorași surse de informații aflăm faptul că totuși există o prevedere în legea taximetriei care stipulează că, atunci cînd o persoană care suferă de un handicap dorește să coboare din taximetru, șoferul poate opri sau staționa și acolo unde indicatoarele îi interzic aceste lucruri. Dar pînă a coborî din taxi, o persoană din această categorie trebuie mai întîi să intre, iar fără modificări special realizate, acest lucru este imposibil. Deci, ne întrebăm, cine le apără drepturile persoanelor cu handicap, în acest caz?

Persoanele cu dizabilități, uitate de autorități
În municipiu, nu sînt respectate nici măcar reglementările cu privire la anunțul stațiilor prin semnale luminoase sau acustice la mijloacele de transport în comun, dar să se mai pună problema respectării legilor la alte firme de transport sau chiar la taxi! Așa cum precizează și unii reprezentanți ai diferitelor asociații ce reprezintă persoanele cu dizabilități, pentru cei ce au astfel de firme nu ar fi foarte greu ca măcar o astfel de mașină echipată special să existe la cîte o firmă de taxi, care se respectă. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU