Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5681 > Cotidian Nr. 5681 de miercuri, 16 mai 2018  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 34

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

În atenția șoferilor


Codul Rutier se modifică în cîteva zile

Care sînt principalele noi prevederi ale Legii circulației

Codul Rutier se modifică radical peste cîteva zile. O nouă prevedere, care intră în vigoare de la 20 mai, ar putea pune probleme celor care vor să-și cumpere o mașină second hand. Pe de altă parte, o categorie de români ar putea plăti amenzi rutiere la jumătate, odată cu modificarea valorii punctului de amendă. Dacă vă doriți o mașină rulată, potrivit noii legi, trebuie să anunțați tranzacția în termen de 90 de zile de la data dobîndirii mașinii.    

 În caz contrar, riscați o amendă de pînă la 2.900 de lei și suspendarea înmatriculării.  Cinci modificări importante ce vor avea loc în această duminică, precizează businessmagazin.ro

1. Cumpărătorii mașinilor second-hand vor risca amendarea dacă nu anunță tranzacțiile

Atunci cînd se schimbă proprietarul unei mașini, Codul rutier va stabili, începînd cu data de 20 mai 2018, o perioadă mai mare în care noul proprietar să fie obligat să notifice autorităților tranzacția - 90 de zile, în loc de 30 de zile, cum este acum. În lipsa notificării, înmatricularea automobilului va fi suspendată automat, astfel că persoana care va circula cu acesta va risca o amendă de pînă la 2.900 de lei, precizează avocatnet.ro.

2. Înmatricularea autoturismelor, suspendată automat la expirarea ITP-ului

Tot din 20 mai, expirarea ITP-ului unui autoturism va echivala cu suspendarea automată a înmatriculării. Astfel, șoferii care vor circula în continuare cu respectivul automobil vor risca o amendă pentru lipsa ITP-ului valabil și una pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, totalul putînd să ajungă la 5.800 de lei.

3. Mașinile vor trece de ITP doar cu defecte mici

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici, potrivit unei alte noutăți legislative care se va aplica de duminică. Practic, categorizarea deficiențelor în minore, majore și periculoase va reprezenta o noutate pentru legislația ITP de la noi.

4. Transportatorii rutieri, controlați în funcție de cît de bune sînt vehiculele pe care le folosesc

Companiile de transport rutier de mărfuri și de persoane vor fi clasificate de autorități, începînd din 20 mai 2018, în funcție de gradul de risc al vehiculelor pe care le folosesc. Astfel, transportatorii încadrați la risc ridicat vor fi controlați mai des și mai riguros.

5. Stațiile ITP vor trebui să-și înregistreze video activitatea

A cincea schimbare majoră din domeniul auto face referire la stațiile ITP. De duminică, acestea vor fi obligate mai nou să-și înregistreze video activitatea desfășurată. Măsura ar fi trebuit să se aplice de ceva timp, însă a fost amînată de autorități.

O altă prevedere ține de punctul-amendă, care ar putea avea două valori, una pentru oamenii activi ai societății și alta pentru pensionari, potrivit unei noi propuneri legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere. Dacă valoarea punctului-amendă pentru pensionari va fi mai mică decît valoarea celui pentru angajați, cei ieșiți la pensie vor achita amenzi rutiere mai mici. Propunerea legis­lativă pentru modificarea alin.(2) al art.98 din OUG nr.195 din 12/2002 privind circulația pe drumurile pu-bli­ce, înregistrată la Senat pentru dezbatere, dorește schimbarea modului de calcul al punctului-amendă. 

Pentru a se aplica, proiectul are nevoie de votul Parlamentului, de semnătura lui Klaus Iohannis și de publicarea în Monitorul Oficial. Proiectul propune ca valoarea punctului-amendă pentru angajați să fie 10% din salariul minim brut pe economie, iar valoarea punctului-amendă pentru pensionari să fie 10% din punctul de pensie. Ținînd cont de faptul că valoarea salariului minim brut pe economie a crescut de la începutul lui 2018 la 1.900 lei, valoarea punctului-amendă pentru angajați ar putea fi de 190 de lei. Dacă ținem cont de valoarea punctului de pensie din prezent (1.000 de lei), valoarea punctului-amendă pentru pensionari ar putea avea valoarea de 100 de lei. În prezent, nu se face nicio diferențiere între cele două categorii de contravenienți - angajați și pensionari - iar punctul-amendă în ambele cazuri de 145 de lei.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Ultimele articole adaugate in aceasta categorie:
Castelul de apă din Crîng va deveni muzeu

Click aici pentru toate articolele din categoria Cotidian

 
Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU