Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5446 > Cotidian Nr. 5446 de marti, 9 mai 2017  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 33

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Măsuri de precauție


Grindina, cel mai nou dușman al culturilor agricole

În județul Buzău sînt funcționale două stații antigrindină care pot pune la adăpsot culturile din zonele viticole ale județului

articol de: Cristina STERIAN

Agricultorii sînt din nou cu ochii pe cer. Meteorologii anunță un noul val de ploi urmat de temperaturi scăzute, iar peste toate acestea grindina și-ar putea pune decisiv amprenta asu­pra culturilor, și așa înjumătățite de ninsorile și frigul de luna trecută.  

Pînă la jumătatea săptămînii, vremea va fi extrem de capricioasă, iar din noaptea de marți spre miercuri se va instala frigul.

Miercuri, în Buzău vor fi la amiază maxim 12-13 grade, cu peste 10 grade sub media ultimelor zile. Aceste schimbări de vreme, cînd foarte cald, cînd foarte frig, coroborat cu vijeliile și grindina, și chiar cu bruma,  nu fac deloc bine culturilor. Cu toții sîntem însă la mîna naturii. În fața vremii atît de schimbătoare, autoritățile fac tot ce le stă în putință pentru a diminua pe cît posibil efectele nefaste asupra agriculturii. În județul Buzău sînt funcționale două stații antigrindină, practic cele care pot pune la adăpsot culturile din zonele viticole ale județului. Este vorba despre un scut antigrindină amplasat în localitatea Pietroasele, un altul la Viperești. Anul trecut, de aici au fost trase mai multe rachete care au împrăștiat norii amenințători ce ar fi putut provoca dezastru în culturi. Anul acesta, sistemul nu a fost folosit, însă nu este exclus să fie pornit în zilele ploioase care se anunță. Episodul de vreme rea care stă stă să debuteze vine după un altul extrem de sever. În luna aprilie cînd pomii erau deja înfloriți, la fel ca toate plantele care erau în plină vegetație, a fost ger și a nins ca-n plină iarnă. Legumele și pomii fructiferi sunt printre cei mai afectați de vremea rece și de zăpada din luna aprilie.

Producții scăzute

La cîteva săptămîni, agricultorii au un tablou destul de clar al pagubelor. Frigul a afectat le­gumele din solarii, iar unii legumicultori au semănat pentru a doua oară după ce au constatat că pagu­bele erau prea mari pentru a continua. Via și pomii fructiferi au avut, de asemenea, de suferit. Ninsoarea a surprins pomii într-o fază sensibilă, atunci cînd erau înfloriți. Estimările arată că producția de legume și fructe ar putea să scadă cu pînă la 40 de procente față de recolta de anul trecut. Asta în condițiile în care, în 2016, producția de legume și cea de struguri au scăzut, creșteri, dar nesemnificative, fiind înregistrate la producția livezilor. În schimb, culturile însămînțate în toamnă au fost afectate într-o mică măsură. Atît ploile, cît și zăpada au avut un efect pozitiv. Producătorii de cereale se așteaptă la producții bune, chiar similare producțiilor-record obținute anul trecut. Sînt estimări care arată că s-ar putea obține 7,5 tone la hectar în cazul grîului și 4,5 de tone la hectar la rapiță.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU