Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 5006 > Cotidian Nr. 5006 de luni, 27 iulie 2015  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 20

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Campanii de informare


Elevii, învățați de jandarmi cum să se ferească de accidente pe munte

Județul Buzău nu are un serviciu Salvamont, deși are o zonă montană căutată de tot mai mulți turiști

articol de: Laurențiu Marinov
Elevii, învățați de jandarmi cum să se ferească de accidente pe munte
 

În ultima perioadă s-a observat o creștere semnificativă a numărului de turiști care călătoresc în zona montană a județului însă cei atrași de traseele din Munții Buzăului trebuie să fie precauți, căci în caz de nevoie trebuie să se descurce singuri pentru că nu există un serviciu de salvamont care să le vină în ajutor. Singurii pregătiți pentru situații dificile sînt jandarmii montani, care nu de puține ori au salvat turiști aflați în pericol. Conducerea Inspectoratului de Jnadarmi Județean în­cercă pe cît posibil să prevină incidentele din munți și au derulat mai multe campanii de informare adresate în special elevilor.      
"O particularitate a județului Buzău este că la nivelul Consiliului Județean nu este constituit un serviciu salvamont, toate situațiile în care turiștii, din diferite motive, s-au aflat în în dificultate în zona montană și au avut nevoie de sprijinul autorităților au fost salvați de jandarmii din cadrul posturilor montane despre care trebuie menționat faptul că fiecare a absolvit diferite cursuri de alpinism și escaladă, schi și salvare în mediul montan. Fiind, în județul Buzău, singura instituție a statului cu o structură bine determinată și personal calificat în ceea ce privește menținerea unui climat optim al ordinii publice și asigurarea siguranței cetățenilor în zonele montane, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău s-a preocupat în mod deosebit de  activitățile preventive desfășurate cu grupuri țintă de elevi din instituțiile de învățămînt preuniversitar, referitoare la prevenirea rătăcirilor și accidentelor în zona montană", se precizează într-o informare pre­zentată de colonelul Florin Micheten, comandantul Jandar­meriei buzoiene, în Colegiul prefectural de ieri. 

Lecții de echipare și prim-ajutor

În primul semestru al anului, jandarmii  au desfășurat 28 de acțiuni preventive, ocazie cu care s-au împărțit peste 1.700 de pliante.
La aceste acțiuni au participat peste 1.800 de elevi din școlile din județ. Informațiile fur­nizate au avut o latură teoretică, dar și una practică. Pe parcursul prelegerilor elevilor li s-au prezentat noțiuni de bază cu privire la modul în care trebuie să își aleagă vestimentația pentru a merge pe munte, care este echipamentul minim necesar, modul în care trebuie să se deplaseze în teren accidentat, reguli de campare și instalare a cortului, reguli ce trebuie respectate dacă aprind focul, pe cine trebuie să anunțe și cu cine să țină legătura atunci cînd pornesc pe un traseu montan. Copiii au primit totodată noțiuni de bază de prim ajutor premedical fiind învățați cum să reacționeze în astfel de situații, pe cine trebuie să anunțe precum și să recunoască, după simtome, diferite traume specifice. În perioada sezonului estival 2015 la nivelul In­spectoratului de Jandarmi Județean Buzău a fost luată măsura menținerii unei comunicări permanente cu administratorii taberelor de copii, a pensiunilor și ho­telurilor care organizează activități cu grupuri de elevi.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU