Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4827 > Cotidian Nr. 4827 de miercuri, 5 noiembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Sărbătoare la Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 din Buzău


40 de ani de activitate în slujba copiilor

Cadrele didactice care au profesat în această unitate încă de la înființare și-au reamintit cu emoție cele mai dragi amintiri

articol de: Mirela DUMITRU
40 de ani de activitate în slujba copiilor
 
A fost sărbătoare ieri la Grădinița cu Program Prelungit nr. 9 din municipiul Buzău. Cu ocazia împlinirii a 4 decenii de funcționare a unității de învățămînt, cadre didactice, atît cele care au predat de la des­chiderea grădiniței cît și cele actuale, oficialități din învățămîntul buzoian, părinți dar și copii au participat la festivitățile organizate cu acest prilej. Emoțiile au fost mari mai ales pentru fostele cadre didactice care au revenit în grădinița în care și-au petrecut mare parte din viață învățînd preșcolarii să deprindă tainele învățăturii. Iar satisfacțiile pentru dedicația și efortul depuse de-a lungul anilor s-au arătat sub forma împlinirii profesionale a foștilor elevi ajunși acum oameni maturi care nu uită să își exprime recunoștința celor care pentru prima dată le-au arătat calea învătăturii.

Drum greoi

Pe 5 noiembrie 1974 se înființa pe strada Vulturului din Buzău o nouă grădiniță. Prevăzută inițial cu doar 4 grupe de preșcolari deși unitatea nou înființată avea o capacitate de 11 grupe, grădinița avea mari lipsuri materiale. Copiii însă nu le-au simțit atît de acut iar meritul pentru aceasta le revine în primul rînd educatoarelor care au reușit cu mult tact și dăruire să asigure condițiile optime pentru desfășurarea activității. „L-am deschis exact pe 5 noiembrie 1974, mîine avem 40 de ani de cînd s-a deschis acest cămin. Exact ca o familie, clădire nou-nouță, fără mobilier, noi cadre didactice care am fost împreună cu doamna inspectoare Constantinescu am început să ne gospodărim. Să ne aducem mobilier în sălile de clasă, să ne aducem copii și în anul 1975 am avut o avalanșă de copii și am lucrat la capacitate maximă, de la 4 grupe am ajuns la 12. A fost destul de greu dar am avut un colectiv foarte unit, doamnele educatoare au fost alături de mine împreună cu doamna inspector și am pus umărul și ne-am creat un confort ca să putem să ne desfășurăm activitatea“, a declarat Rozica Poponete, fosta directoare a Grădiniței cu Program prelungit Nr. 9. 

Un colectiv unit

Deși a fost greu, cele 4 educatoare ale Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 9 au reușit să acopere lipsurile și să asigure condițiile minime pentru desfășurarea activității. „Îmi amintesc greutățile prin care a trecut întregul colectiv alături de care am fost pînă cînd am reușit să îl punem în funcțiune și după aceea. Mi-a plăcut întotdeauna unitatea de care au dat dovadă colectivele acestea pentru că fără această unitate nimic nu s-ar fi putut realiza în condițiile de atunci, sigur că acum ne face mare plăcere să vedem ce bine sînt dotate și în ce condiții extraordinare lucrează dar le felicit cu atît mai mult cu cît au putut să își facă datoria în condiții mai puțin prielnice“, a afirmat Elisabeta Constantinescu, fost inspector școlar pentru învățămîntul preșcolar.  

Grupe de 100 de copii

Volumul de muncă era imens își aduc aminte educatoarele care au început să lucreze la această grădiniță încă de la deschiderea ei. „La început a fost foarte greu, era perioada aceea cînd erau copii foarte mulți la grupă poate am avut și 50 de copii la grupă, nu aveam schimburi la grupă decît un sector. Un sector era de educatoare dimineața și un altul după-amiaza. O educatoare lucra în permanență dimineața iar celelalte 3 lucrau cu schimbul dimineața și după-amiaza. Cînd eram după-amiaza preluam și copiii celui care lucra de dimineață. Era foarte greu aveam peste 100 de copii însă ne-am înțeles foarte bine, am fost un colectiv unit și ne ajutam una pe alta“, a precizat Maria Ionescu, fostă educatoare a GPP Nr. 9.

Schimb de experiență între generații

În semn de recunoștință pentru efortul depus de fostele cadre didactice din unitatea școlară, ieri, educatoarele vechi și cele noi, inspectorii școlari de atunci și de acum au asistat la un program artistic deosebit pregătit de către preșcolarii foști și actuali. „Grădinița noastră împlinește astăzi 40 de ani de la înființare. Ne-am gîndit noi cei din grădiniță să invităm toate persoanele care de-a lungul anilor au venit la noi în grădiniță, au lucrat, au luminat sufletele copiilor, au ajutat ca acești copii să ajungă la școală“, a spus Daniela Toader, directoare GPP Nr.9. După primi­rea oaspeților cu pîine și sare a urmat prezentarea unui program artistic constînd în poezii, cîntece și dansuri prezentate de copii iar la final a fost dezvelită o plachetă care marchează împlinirea celor 4 decenii de activitate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU