Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4786 > Cotidian Nr. 4786 de marti, 9 septembrie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Potrivit unui nou proiect lansat,


Elevii nu au voie cu telefonul mobil la școală

Regulamentul de funcționare a școlilor a fost lansat de curînd în dezbatere publică

articol de: Mirela DUMITRU
Sistemul de învățămînt are nevoie de reguli noi, asta au decis responsabilii Ministerului Educației care au elaborat un nou regulament de funcționare interioară a unităților de învățămînt preuniversitar cu reguli, recompense, dar și sancțiuni pentru elevi, profesori și părinți. 
Un nou set de reguli este prevăzut într-un regulament de funcționare a instituțiilor de învățămînt lansat în dezbatere pu­blică la finele săptămînii trecute. Printre noutățile care îi vizează pe elevi se află interdicția folosirii telefonului mobil în școală, precum și părăsirea incintei unității școlare în timpul orelor de curs ori pauzelor. 
Elevii nu au voie nici să participe la proteste, să își jignească colegii ori personalul didactic, să dețină sprayuri paralizante ori să introducă în școală țigări sau alte substanțe interzise. Altminteri ei riscă sancțiuni care pot ajunge pînă la examtriculare. 

Sancțiuni pentru elevi

Dacă sînt prinși încălcînd regulile, elevii pot fi sancționați în funcție de gravitatea acestora prin observația individuală, mustrare scrisă,  retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit/ bani de liceu/bursa profesională, eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile, mutarea disciplinară la o clasă paralelă, din aceeași școală sau din altă unitate de învățămînt preuniversitar, preavizul de exmatriculare, iar cea mai drastică pedeapsă este exmatricularea.

Amenzi pentru părinții care nu își trimit copiii la școală

Nu scapă de sancțiuni nici părinții care nu își vor trimite copiii la școală. Aceștia riscă amenzi cuprinse între 100 și 1.000 de lei sau pot fi obligați să presteze muncă în folosul comunității. Contravenția este descoperită de personajele împuternicite de primar în acest scop, la sesizarea Consiliului de Administrație al unității de învățămînt. Totodată, părintele este obligat ca cel puțin o dată pe lună să vină la școală pentru a vedea situația școlară a elevului. În ultima perioadă, discuțiile privind „micile atenții“ acordate de părinți au impus introducerea unei astfel de re­guli și noul regulament. Așa­dar, se interzice pretinderea de către cadrele didactice a unor avantaje pentru a-și desfășura activitatea didactică ori pentru a evalua un elev, sancțiunile fiind dintre cele mai aspre. Noutăți sînt anunțate și pentru directori care nu vor mai putea ocupa, conform legii, decît prin concurs public, susținut de către cadre didactice titulare, membre ale corpului național de experți în management educațional. Concursul pentru ocuparea funcției de director se organizează conform metodologiei elaborate de Ministerul Educației Naționale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU