Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4755 > Cotidian Nr. 4755 de marti, 29 iulie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Lipsă de specialiști


Buzăul, ocolit de medici

În prezent, 6 localități din județ nu au nici un medic de familie

articol de: Mirela DUMITRU
Deficit acut de medici înregistrat în județul Buzău. Fie că este vorba despre medicina primară de la țară ori de medicina de specialitate, halatele albe dau înapoi atunci cînd vine vorba de a profesa la Buzău. Așa se face că în 6 localități din județ localnicii pot muri cu zile deoarece nu beneficiază nici măcar de asistență medicală primară. În alte comune, situația stă ceva mai bine, dacă putem spune așa. La dispensar poate fi găsit un singur medic, care are însă în grijă mii de persoane.

Nu are cine să le sară în ajutor

Exodul medicilor în străinătate unde sînt plătiți mult mai bine pentru munca depusă,  și unde găsesc condiții optime pentru desfășurarea activității, lasă urme adînci în sistemul de sănătate. În județul Buzău, lipsa medicilor este din ce în ce mai acută. O situație critică se înre­gistrează în cîteva comune din județ unde localnicii pot muri cu zile, pentru că nu are cine să le sară imediat în ajutor. Sînt șase localități în care nici un medic nu s-a arătat disponibil să profeseze. Racovițeni, Robeasca, Pardoși, Valea Salciei, Chiliile și Colți, sînt zone în care nu există nici măcar un medic de familie. Așa că dacă au nevoie de un tratament de urgență, sătenii sînt nevoiți să parcurgă kilometri buni pentru a fi văzuți de un medic. “Medicină primară, cu ajutorul lui Dumne­zeu, avem numai 6 localități fără medici. În special în majoritatea localităților se mai crează cîte o normă două după cum bine se știe, numărul optim de înscriși pe lista unui medic de familie este de 1.800“, a afirmat Corneliu Vasilescu, președinte Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău.  

Nu avem specialiști

Nici în privința medicilor specialiști situația din spitale nu este deloc roz. În ultimii ani, mai mulți specialiști au renunțat la posturile ocupate la Buzău și au ales clinici din ­Ca­pi­tală sau de peste hotare, unde au parte nu doar de salarii motivante ci și de condiții optime de lucru. În tot acest timp, majoritatea încercărilor oficialilor din sănătate de a atrage specia­liști la Buzău, au eșuat. Așa s-a ajuns în situația actuală, cînd se constată un deficit acut de medici specialiști. ”Ca medici de specialitate avem deficite la toate specialitățile ca să nu mai vorbim de specialități inexistente chirurgie intervențională și mai sînt, neurochirurgie, la gastroenterologie a dat Dumnezeu și s-ar putea ocupa pe parcursul anului acesta și mai sînt o serie de specialități pentru care sînt locuri. Nu prea sînt atrași medici, nu știu de ce“, a declarat Corneliu Vasilescu, președinte Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău. 
În spitalele din județ, ar mai fi nevoie de peste 60 de medici specialiști. Deficit de medici este înregistrat la secțiile de medicină internă, obstretică ginecologie, și pediatrie. Tot­odată, ar mai fi nevoie de 45 de medici de familie, 36 dintre aceștia ar trebui să asigure asistența medicală în mediul rural în timp ce 7 ar acoperi lipsurile din mediul urban.

Trebuie găsite soluții

Autoritățile trebuie să găsească urgent o soluție pentru a pune capăt acestei ­pro­bleme. Asta pentru că, s-a văzut din ce în ce mai des în ultima perioadă, că deficitul de medici, atît din mediul urban cît și mediul rural, duce la adevărate tragedii. Cel mai recent caz este cel al bărbatului bolnav de cancer, în fază terminală, plimbat ore bune de la un spital la altul, fără ca vreun specialist să îl consulte. Bărbatul nu a fost primit nici măcar la Spitalul Județean, cel mai mare spital din județ, întrucît nu exis­ta medic oncolog de gardă. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU