Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4719 > Cotidian Nr. 4719 de vineri, 6 iunie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Bursă pentru tinerii care părăsesc centrele de plasament


Joburi pentru tinerii instituționalizați

Au putut participa la Bursă și absolvenții altor licee care au dorit să se angajeze măcar pe timpul verii

articol de: Mirela DUMITRU
 Joburi pentru tinerii instituționalizați
 
O șansă pentru o viață normală și o carieră profesională.Tinerii care, ajunși la majorat, vor părăsi în curînd sistemul de protecție a copilului, au avut joi  ansa să-și găsească de lucru. Odată ce ies din sistem și nu mai sînt sub umbrela statului, orfanii trebuie să se descurce, așa că un loc de muncă e mai mult decît necesar. Pentru tinerii care și-au petrecut toată viața într-o instituție a statului a fost organizată ieri o bursă a locurilor de muncă. Oferta a fost destul de bogată, iar patronii înțelegători, oferindu-se chiar să-i învețe meserie pe tineri. Justificat, am spune, dat fiind că angajarea unui tînăr provenit din sistemul de protecția socială îi aduce patronului o serie de avantaje. Liceul Tehnologic Meserii și Servicii a găzduit joi Bursa locurilor de muncă pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție. Angajatorii au oferit 122 de locuri de muncă tinerilor instituționalizați în domeniile confecții, construcții sau vînzări însă puțini au fost cei care și-au depus un CV și așteaptă să fie angajați. Reprezentanții societăților au fost dispuși să învețe meserie sau chiar să recalifice tinerii care doresc să se angajeze stimulați fiind și de subvențiile, substanțiale pe care le primesc de la stat. 

Aflați la început de drum, tinerii din centrele de plasament din municipiu, precum și tinerii de la alte licee aflați în căutare unui loc de muncă, și-au încercat ieri șansele. Practicarea meseriei în care s-au pregătit, chiar și pe durata vacanței de vară reprezintă un plus în CV-ul lor. „Acești tineri sînt aici pentru a-și căuta un loc de muncă după finalizarea școlii, sînt aici pentru a-și găsi oportunități de a lucra pe o durată de 3 luni, pe perioada vacanței de vară“, a declarat Raluca Roșioru, psiholog DGASPC. Deciși ce vor să facă cu viitorul lor, tinerii au vizitat toate standurile, oprindu-se la cele care le-au stîrnit interesul. „Sînt absolvent al Colegiului Național Mihai Eminescu, profil Matematică-Informatică, și pe viitor mă gîndesc să urmez o facultate în Automatică sau Calculatoare, și cu această oportunitate am găsit cîteva firme la care aș putea lucra part-time și îmi oferă posibilitatea în timpul facultății să-mi găsesc și eu un serviciu, să capăt experiență și oricum niște venituri”, a afirmat Aurelian Păunoiu. 
Dispuși să îi înțeleagă și să îi învețe  meserie, angajatorii au oferit informații tinerilor care au fost interesați de oferta locurilor de muncă vacantate. „După cum sînt în sală aici, se pare că sînt interesați, dar nu știu cît de mult sînt interesați. Pe la noi pe la stand au trecut doar, au văzut, au zis că nu le place și au mers mai departe“, a spus Viorel Ulmeanu, angajator. Pentru angajatori, un salariat din rîndul tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului înseamnă și o subvenție de 1.000 de lei. 

„Angajatorii care aleg să angajeze această categorie de tineri, adică tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului, pot beneficia de acele contracte de solidaritate care stipulează faptul că un angajat beneficiază pentru fiecare tînăr din această categorie de o subvenție pînă la 1.000 de lei între 1 și 3 ani de zile“, a afirmat Sebastian Tarpan, director interimar AJOFM Buzău.

34 vor da probă de lucru

Aproximativ 30 de tineri care vor atinge vîrsta majoratului vor părăsi anul acesta centrele de plasament buzoiene. Mai ales pentru ei, bursa a reprezentat o imensă oportunitate de a-și clădi un viitor frumos. La bursă au participat 137 de tineri, 34 dintre ei urmînd să dea o probă de lucru în vederea angajării.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU