Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4703 > Cotidian Nr. 4703 de joi, 15 mai 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Avantaje versus riscuri în folosirea rețelelor de socializare


Mirajul poate fi pericol

Un grup de liceeni ai Colegiului Tehnic au participat ieri la o dezbatere pe această temă

articol de: Mirela DUMITRU
"Nu-i așa că ai un cățel pe nume Sara și pe 2 mai ai fost la o petrecere la Potoceni?" Este întrebarea care a lăsat-o realmente cu gura căscată pe o liceeană de la Colegiul Tehnic din Buzău. Spre norocul ei, întrebarea a venit de la un polițist, care a prevenit-o, în acest mod, că orice fel de informație cu caracter personal, publicată pe rețelele de socializare, poate fi un punct de plecare pentru rău-făcători să comită fărădelegi. Iar eleva și colegii ei, care au participat ieri la o lecție deschisă ținută de polițiștii buzoieni, se vor gîndi de acum înainte de două ori înainte de a posta ceva pe internet. Pentru tot mai mulți oameni, dar mai ales pentru tineri, rețelele de socializare sînt un adevărat miraj. În lumea virtuală pot avea sute sau mii de prieteni și pot pretinde că sînt alte persoane decît cele din realitate. Însă atunci cînd ai o identitate reală și postezi și informații cu caracter personal, totul poate deveni extrem de periculos. Orice informație poate constitui un punct de plecare pentru un hoț ori alt răufăcător să dea o lovitură bine pusă la punct. Asta au încercat să le explice polițiștii elevilor de la Colegiul Tehnic, în cadrul unei dezbateri cu rol preventiv. Iar oamenii legii le-au captat aten ia liceenilor încă de la început cînd cîtorva dintre liceeni li s-au prezentat cîteva date personale afișate pe profilurile de socializare.

Au mii de prieteni, dar și persoane pe care nu le cunosc

Iar după ce au stat de vorbă cu oamenii legii, liceenii au ajuns la concluzia că viața lor virtuală poate fi un pericol pentru ei. Au sute, chiar mii de prieteni pe rețelele de socializare, oameni pe care nu îi cunosc sau care poate nici măcar nu există și se ascund în spatele unor identități false. "Am un site de socializare și am 5.000 de prieteni și am postat anumite informații, dar nu personale, doar data de naștere. Nu cunosc foarte multe persoane, dar m-am întîlnit cu oameni care am rămas uimită că pe stradă eram băgată în seamă și mă uitam pur și simplu și mă speriam la un moment dat", a declarat  Alina Putinică, elevă. "Am o mie și ceva de prieteni, sînt și persoane care îmi dau mesaje, dar nu le răspund și îi blochez", a afirmat Sorina Drăgan, elevă.

Au conștientizat riscul la care se expun 

Mulți au mers chiar mai departe și au publicat pe internet date personale ca adresa sau numărul de telefon, însă au plecat de la dezbatere hotărîți să șteargă toate informațiile private. Polițiștii spun însă că nu numai elevii trebuie să învețe această lecție, ci și adulții. "Prin astfel de activități ne dorim ca tinerii, dar și adulții, să conștientizeze pericolul la care se expun cînd postează pe diferite rețele de socializare informații personale care uneori pot deveni adevărate informații utile pentru hoți", a precizat cms. Doini a Mihalache, Compartimentul Prevenire IPJ Buzău. Oamenii legii nu se opresc aici și vor continua seria acțiunilor de prevenire, astfel încît oamenii să nu mai pice în capcana răufăcătorilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU