Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4621 > Cotidian Nr. 4621 de marti, 14 ianuarie 2014  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

În urma controalelor efectuate de Curtea de Conturi,


Obligați să restituie ajutoarele sociale primite

Este vorba despre aproximativ 300 de beneficiari care au primit banii necuvenit

articol de: Florin ZAFIU
Sute de buzoieni vor fi somați să înapoieze ajutoarele sociale primite prin intermediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, în urma unor controale desfășurate la nivel național de Curtea de Conturi. Vorbim depre persoane care au beneficiat în mod ilegal de indemnizații precum cea de creșterere a copilului, ajutor social sau chiar ajutor pentru încălzire. Stingerea debitelor, sunt de părere reprezentanții agenției, poate lua mai multe forme, de la cea extremă prin intermediul unui executor judecătoresc pînă la o formă mult mai convenabilă, dacă este cazul, și anume declararea insolvabilității persoanei fizice. 

Plăți eronate

Scandalul plăților eronate decontate de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială se transferă din plan național în plan județean. După ce inspectorii Curții de Conturi au descoperit o gaură în buget determinată de cheltuirea eronată a sumei de 6 milioane de euro în contul unor falși beneficiari, agențiile județene au obligația acum de a recupera banii. La Buzău, conform raportului întocmit de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, peste 50 de buzoieni au beneficiat ilegal de indemnizația lunară pentru creșterea copilului, o sută de persoane au încasat fără drept alocația pentru susținerea familiei în timp ce nouă ajutoare sociale au fost decontate în mod eronat. Conform aceluiași raport, 20 de copii au beneficiat de alocația de stat fără drept în aceeași măsură în care 80 de persoane au beneficiat de ajutorul la încălzire în baza unor date greșite. Nu în ultimul rînd în jur de 50 de oameni au încasat ajutorul pentru persoane cu nevoi speciale fiind descoperiți de Curtea de Conturi că nu aveau drept. "În urma acestor controale s-a constatat că 300 de beneficiari de beneficii de asistență socială urmează să restituie plățile încasate necuvenit", a declarat Dana Bănică, purtător de cuvînt AJPIS Buzău.

Banii vor fi recuperați integral

Agenția de Plăți și Inspecție Socială va trebui să recupereze integral sumele decontate eronat. Fiecare dintre buzoienii somați vor trebui să își achite datoriile fie la sediul instituției fie la Direcția Generală a Finanțelor Publice Buzău. În caz contrar riscă executarea silită. Totuși instituția are la îndemînă și alte căi de a recupera sumele respective. Banii pot fi atrași din bugetul prestațiilor sociale din care datornicii ar urma să beneficieze, fie prin trimiterea în judecată fie prin declararea insolvabilității. Ultima dintre căi s-ar aplica acelor persoane care nu dețin niciun bun și deci nu pot fi executate în niciun fel. "Verificarea și controlul sînt activități curente ale instituției noastre, activități ce se derulează pe tot parcursul anului și pe măsură ce sunt constatate plăți necuvenite se recuperează fie din veniturile proprii ale acestuia, fie din drepturile curente fie prin executare. Menționăm că stingerea titlurilor de creanță pentru persoanele sărace se poate face inclusiv constatîndu-se starea de insolvabilitate conform Codului de Procedură Fiscală", a precizat Dana Bănică, purtător de cuvînt AJPIS Buzău. Peste 457.000 de lei are de recuperat Agenția de Plăți și Inspecție Socială din buzunarul celor care au beneficiat în mod ilegal de ajutoarele sociale de stat.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU