Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4610 > Cotidian Nr. 4610 de joi, 19 decembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Alaiul datinilor și obiceiurilor de iarnă


Vin colindătorii!

Cete din întreaga țară vor participa la o paradă prin centrul orașului

articol de: Mihaela VULPE
Datinile sînt averea cea mai de preț a unui popor, dar timpul le face pierdute pe unele dintre ele. Grija pentru averea spirituală este însă calea spre viitor și de cît de bine vom ști să ne păstrăm tradițiile, depind drumul și identitatea noastră. În pragul uneia dintre cele mai importante sărbători creștine - Crăciunul - obiceiurile și colindele arhaice vor fi puse în scenă la Buzău, la un festival al datinilor și obiceiurilor de iarnă.

Premieră în județul Buzău

De veți auzi zurgălăii și urătorii, pe străzile orașului să știți că au venit cei mai autentici colindători din cîți există. Buzăul va fi astăzi gazda unui festival al datinilor și obiceiurilor de iarnă. Artiști populari care păstrează colinde și obiceiuri vechi de sute de ani vor fi prezenți la manifestarea care reprezintă o premieră pentru județul Buzău. Cetele de colindători vor porni într-o paradă pe bulevardele din centrul orașului pentru ca toată lumea să le admire portul, dar și să le asculte urările. Parada va începe la ora 13, fiind anunțată participarea unor grupuri de colindători din județul Buzău, respectiv Mîn-zălești, Gura Teghii, Padina, dar și grupul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău, precum și din țară: Grupul de colindători  "Gura Izvorului" din Vatra Moldoviței, Suceava, "Ceata de urși" din Dărmănești - Bacău, Grupul "Alaiul cerbului" din satul Sticlăria, comuna Scobinci, Iași, și grupul de colindători "Balada" din Botoșani.După ora 14,00 pe o scenă amenajată pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în fața Consiliului Județean vor urca, rînd pe rînd, artiști din toate regiunile istorice ale României, prezentînd publicului ce au ei mai de preț: valorile spirituale.

Se dorește permanentizarea festivalului

Festivalul datinilor și obiceiurilor de iarnă se vrea a se transforma într-o tradiție. Organizatorii au de gînd ca, an de an, să invite în preajma Crăciunului ansambluri populare din diferite regiuni ale țării care păstrează colindele și urările de iarnă nealterate.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU