Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4595 > Cotidian Nr. 4595 de joi, 28 noiembrie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Controale de sezon ale Comisariatului pentru Protecția Consumatorului


Verificări la jucării și produsele de post

Pînă în prezent nu au fost constatate abateri, însă acțiunea va continua în perioada următoare

articol de: Florin ZAFIU
Verificări la jucării și produsele de post
 
Dacă-i decembrie, e rost de controale la jucării. Puține zile ne mai despart de Moș Nicolae motiv pentru care angajații Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor au ieșit la verificat magazinele preferate de cei mici. Pe lista neagră se află acele jucării periculoase, toxice și în a căror componență se regăsesc piese de dimensiuni mici care pot fi înghițite. Pînă în momentul de față nu au fost depistate nereguli însă mușterii sînt destui atît în piețe și tîrguri cît și în hipermarketuri. Autoritățile atrag atenția buzoienilor să fie vigilenți cînd achiziționează un astfel de produs întrucît din dorința de a a-i surprinde pe cei mici mai mult le pot cauza un rău. 

Produse periculoase

În preajma sărbătorilor Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Buzău a demarat controalele la produsele specifice. Vorbim despre produse de post, despre preparate tradiționale dar în primul rînd de jucării. Sînt produsele cele mai căutate de pe piață în această perioadă și cele mai periculoase atunci cînd sînt achiziționate fără o informare prealabilă. Autoritățile atrag atenția că în diverse locuri încă se mai comercializează acele pistoale cu bile, mașinuțe și roboței în a căror componență se regăsesc piese de dimensiuni mici. Copiii le pot înghiți, iar un accident este inevitabil. "În toate tîrgurile se comercializează acele pistoale cu bile și încă frații noștri chinezi invadează piața cu diverse jucării dintre care o mare categorie sînt periculoase adică chiar dacă nu sînt din componente mici se pot sparge și ori duc la accidentarea prin tăiere sau pot fi înghițite", a declarat Nicușor Dinulescu, comisar-șef C.P.C. Buzău. 

Recomandări pentru părinți

Există însă cîteva recomandări care odată urmate ar preîntîmpina eventualele accidente. Părinții sînt sfătuiți să achiziționeze jucării numai din magazinele specializate care să elibereze bon fiscal în eventualitatea unei reclamații. Trebuie să aleagă întotdeauna produse însoțite de avertismentele generale privind grupa de vîrstă, să le evite pe cele cu părți mici, detașabile pentru copiii sub 3 ani întrucît au tendința de a le înghiți și nu în ultimă instanță să fie însoțite de marcajul de conformitate C.E. care conduce la supoziția că jucăria este sigură. "Aici sînt diverse recomandări pentru diverse vîrste, aici conține părți mici și pot fi periculoase pentru copii peste 3 ani, nu conține substanțe toxice avînd în vedere că cei mici le mai bagă și în gură și foarte important numărul de identificare a lotului…", a afirmat Nicușor Dinulescu, comisar-șef C.P.C.

10 firme controlate

Pînă în momentul de față au fost controlați 10 operatori economici nefiind constatate abateri. Reprezentanții Protecției Consumatorilor spun că verificările vor continua pe tot parcursul lunii decembrie, atît în magazinele de specialitate, hipermarketuri, cît și în tîrgurile amenajate special în preajma sărbătorilor de iarnă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU