Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4516 > Cotidian Nr. 4516 de joi, 8 august 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Premieră națională


Primul interpret mimico-gestual angajat de o Primărie

Funcționara va ajuta persoanele surdo-mute care vin să își achite dările

articol de: Mirela DUMITRU
Primul interpret mimico-gestual angajat de o Primărie
 
Cum îți poți plăti taxele și impozitele dacă nu poți vorbi? Cu această problemă se confruntă zilnic cîteva sute de buzoieni surdo-muți. În premieră la Buzău, un interpret în limbajul mimico-gestual va asigura comunicare, cu persoanele neauzitoare. Ieri pentru ei s-a găsit o soluție după ce un funcționar al Primăriei Buzău a fost școlarizat în limbajul mimico-gestual așa încît, în momentul în care persoanele cu handicap auditiv se vor prezenta în fața autorităților locale, să poate fi înțelese și ajutate. Premieră națională la Primăria Buzău, prima insituție la nivel național care are un angajat ce cunoaște limbajul mimico-gestual. Un funcționar al instituției a urmat timp de 4 luni un curs pe baza căruia va putea asigura comunicarea persoanelor surdo-mute cu angajații Primăriei. Neputînd comunica cu cei din jur, de multe ori persoanele surdo-mute întîmpină dificultăți în ceea ce privește înțelegerea și rezolvarea rapidă a problemelor lor. Așa se face că Primăria Municipiului Buzău a trimis un angajat la cursurile de formare profesională pentru meseria de interpret în limbaj mimico-gestual. "Pentru prima oară, iată că am trimis un funcționar public pentru a învăța limbajul mimico-gestual, asta tocmai pentru a ieși în întîmpinarea cetățenilor care au probleme legate de deficiențe de auz, astfel încît să poată fi înțeleși în cadrul Primăriei, iar problemele lor să fie rezolvate cît mai repede", a afirmat Constantin Boșcodeală, primar municipiul Buzău.

Bun prilej de a-i cunoaște

Deși încă din 2006  instituțiile publice erau obligate să școlarizeze un angajat, pînă în prezent puține instituții dețin un interepret mimico-gestual autorizat. Parcurgerea modulului de formare a reprezentat pentru funcționarul Primăriei un bun prilej de a cunoaște mai bine și a le înțelege problemele și nevoile persoanelor cu handicap auditiv. "Acești tineri și oameni în vîrstă mi-au dat o lecție de viață în primul rînd. Nu știam absolut nimic despre viața lor, cum se comportă ei, nu știam nici măcar dacă știu să scrie normal, asta a fost cea mai mare surpriză a mea. Nu știam că au urmat o facultate pentru auzitori, pentru oameni normali, eu aveam impresia că lumea lor este închisă și nu știam absolut nimic", a declarat Larisa Dinu, inspector principal.

Pot fi ajutați

Măsura este privită cu ochi buni de cele peste o sută de persoane cu handicap din municipiul Buzău care nu vor mai întîmpina dificultăți de comunicare cu funcționarii statului. "Este foarte important ca cineva să fie aici, să fie ajutați în momentul în care vin să plătească impozitul sau la bancă și oriunde au nevoie, probleme", a precizat Andrei Sebeș, surdo-mut. În evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău se află 418 persoane cu handicap auditiv. Pentru acești oameni, un specialist care să le înțeleagă limbajul și să îi poată ajuta reprezintă un sprijin important. Primăria Buzău are în plan calificarea în meseria de interepret mimico-gestual a încă unui funcționar al instituției astfel încît în permanență să existe un specialist care să comunice cu persoanele surdo-mute.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU