Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4477 > Cotidian Nr. 4477 de joi, 13 iunie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Mai nou,


Nordicii vor căpșunari

Aproximativ 20 de persoane au plecat, de la începutul acestui an, la cules de fructe în Finlanda și Danemarca

articol de: Mirela DUMITRU
Soluția pentru șomerii buzoieni rămîn locurile de muncă în străinătate, la muncile agricole. Încîntați de lipsa pretențiilor prea mari privind salarizarea și disponibilitatea de a munci program prelungit, angajatorii din țările nordice și-au descoperit în ultimul timp un interes special pentru șomerii români. De la începutul acestui an, 70 de persoane au ajuns la căpșuni în Spania și, mai nou, în Finlanda și Danemarca. Locuri de muncă se găsesc în acest moment și pentru persoanele licențiate, în Lituania căutîndu-se ingineri de aeronave, în Suedia medici, iar în Olanda, ingineri. Munca în agricultură în țările Uniunii Europene rămîne la mare căutare printre șomerii buzoieni însă, deși cererea este semnificativă, ofertele de locuri de muncă lipsesc. "Noi în rețeaua Eures avem înscrise circa 2.700 de persoane, iar în luna mai au mai fost luate în evidență 50 de persoane pentru agricultură, însă ne lovim de faptul că nu avem nici o ofertă pentru legume-fructe în țările UE", a declarat Valeriu Dimciu, director adjunct AJOFM Buzău. 

Se caută inclusiv personal licențiat

Mai nou, în afara țărilor iberice, angajatorii din Finlanda au făcut recrutări pentru munca în agricultură. "Avem țări nordice gen Finlanda, care are sere de căpșuni și solicită muncitori în agricultură, pe aceste țări nordice evidențiem o cerere foarte mare de medici, în special în Danemarca și Suedia, dar sînt și alte meserii pe Norvegia, cum sînt cele de prelucrător prin așchiere, avem cereri din Olanda de foarte mulți ingineri pe diverse specializări", a precizat Valeriu Dimciu, director adjunct AJOFM Buzău.

Primele locuri în topul celor mai ridicate rate ale șomajului

La sfîrșitul lunii mai, la Buzău nivelul șomajului era de 7,91%, unul dintre cele mai ridicate la nivel național. Tot în primele județe ne clasăm și în ceea ce privește nivelul șomerilor neindemnizați, cu o rată peste 77% din total.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU