Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4465 > Cotidian Nr. 4465 de marti, 28 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19





Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro




Cotidian

Efectul sedentarismului generat de "prea mult calculator"


Școlile s-au umplut de grăsani

Autoritățile sanitare au făcut un control amănunțit în școli și-au ajuns la concluzii grave

articol de: Florin ZAFIU
Avem mai mulți elevi obezi față de anii precedenți, atrag atenția autoritățile din domeniul sanitar. Sedentarismul, regimul alimentar necorespunzător, accentuat de lipsa activităților sportive, au determinat anul trecut ca rata obezității să se mențină și să se poziționeze cu un loc sub cel înregistrat în anul 2010. Mai mult decît atît, în instituțiile de învățămînt se fumează, se consumă băuturi alcoolice, obiceiuri alternate mai nou cu folosirea de droguri, în special etnobotanice. În acest context, Direcția de Sănătate Publică recomandă un control amănunțit în cazul comercianților care vînd produse alimentare în preajma școlilor și liceelor, paralel cu lecții de  educație alimentară efectuate de către personalul medico-sanitar. Din ce în ce mai accentuat, bolile cronice își fac loc în rîndul elevilor din școlile buzoiene. Un raport al Direcției de Sănătate Publică întocmit în urma unui studiu pe un eșantion de peste 27.000 de elevi arată că 9 la sută dintre cei examinați suferă de obezitate și deformări ale coloanei vertebrale. Situația este cu atît mai îngrijorătoare cu cît obezitatea s-a menținut pe un loc fruntaș în 2012 față de anii precedenți. "Obezitatea trece de pe locul 5 din 2010 pe locul 4 în 2011, loc care se menține și în 2012", a declarat Venera Acsinte, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Buzău. 

Obezitatea afectează dezvoltarea fizică

Obezitatea, spun autoritățile din domeniul sanitar, afectează în mod direct dezvoltarea fizică a elevilor. Față de anii precedenți, în 2012 s-a constatat o creștere a numărului copiilor cu dizarmonie cu plus de greutate, ceea ce necesită în continuare monitorizarea alimentației în colectivități și în mediul familial. Reprezentantul instituției adaugă faptul că "17 la sută au fost diagnosticați cu dizarmonie cu plus de greutate, 11 la sută cu dizarmonie cu minus de greutate. Se constată o creștere a numărului de copii cu dizarmonie cu plus de greutate". Inspectorii sanitari au mers mai departe cu studiile în rîndul elevilor și liceenilor. Cu ajutorul unor chestionare, autoritățile au încercat să scoată la iveală obiceiurile riscante cu efect direct asupra sănătății tinerilor. Rezultatele au fost uimitoare. Zeci de elevi au răspuns că cel puțin o dată au fumat, au consumat băuturi alcoolice, ba chiar s-au și drogat: "Pentru cei 119 elevi de liceu chestionați s-au pus în evidență următoarele : 66 la sută au fumat cel puțin o țigară, 33 la sută fumează zilnic. 5 la sută au folosit etnobotanice, 11 la sută afirmă că li s-au vîndut droguri legale la școală. 5 la sută afirmă că au suferit de o boală sexuală diagnosticată de medic", precizează directorul executiv Venera Acsinte.

Televizorul, o mare problemă

La fel de problematic pentru sănătatea elevilor este și faptul că mai bine de jumătate dintre cei chestionați privesc la televizor pînă la 5 ore pe zi, fără să participe la orele de educație fizică și sport. În acest context, atrag atenția autoritățile, sînt necesare activități intense de educație sanitară, concomitent cu programe școlare tentante care să atragă elevii spre activitățile sportive atît de necesare unei dezvoltări fizice armonioase.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU