Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4462 > Cotidian Nr. 4462 de joi, 23 mai 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Deși în ultimii 2 ani producțiile au fost modeste,


Apicultura înflorește

În 2012, nu mai puțin de 1.287 de apicultori figurau în evidențele A.P.I.A.

articol de: Mirela DUMITRU
Apicultura a devenit o îndeletnicire bănoasă pentru agricultorii buzoieni, care, încurajați de subvențiile primite de la Guvern, dar și de profitul obținut din vînzarea mierii de albine, au început să își dezvolte mici afaceri din creșterea albinelor. Condițiile meteo, mortalitatea destul de crescută, dar și dezvoltarea slabă a stupilor din acest an au condus la producții destul de mici de miere la rapiță. Nici la salcîm sau tei nu se așteaptă recolte mai bune, avînd în vedere că anul acesta pomii au înflorit înainte de vreme, este secetă, iar cantitatea de polen secretată este mică. Stupăritul a devenit o meserie pentru tot mai mulți buzoieni. Subvențiile primite au încurajat agricultorii să se ocupe cu creșterea albinelor. Cifrele oficiale arată o creștere importantă, cu peste 1.242 de apicultori din 2008, cînd erau numai 45, și pînă anul trecut. "Dacă în anul 2010 cele 5 cereri aveau 45 de membri cu  aproximativ 3.000 de familii de albine, numărul acestora a crescut în fiecare an atît din punct de vedere al numărului asociațiilor, drept dovadă apicultorii s-au unit în organizații de profil. În anul 2012 deja am avut 12 cereri de la 12 organizații profesionale cu peste 1.200 de membri și peste 77.000 de familii de albine", a declarat Claudia Stelea, director APIA Buzău. 

Producție slabă la rapiță

Cu toate acestea, vremea nu și-a adus aportul în dezvoltarea afacerii, în ultimii 2 ani seceta a condus la producții destul de mici. După seceta de anul trecut și iarna capricioasă, albinele au intrat cam slăbite în sezonul rece, motiv pentru care dezvoltarea a fost slabă și chiar mortalitatea foarte mare. "La mierea de albine, producția pînă acum este slabă la rapiță, unii apicultori au făcut 4-5 kilograme, iar alții nu și-au scos nici cheltuielile, chiar și cei care mergeau în Insulă făceau producții bune an de an, dar anul ăsta n-au făcut nimic. Eu ca să îmi mențin cît de cît cîștigul care îl aveam pînă în ‘90 a tebuit să dublez efectivele, dar cum a fost anul trecut și acum un an, am ieșit pe pierdere de nu s-a putut", a afirmat Gelu Burlacu, apicultor.

Nici la celelalte culturi nu sînt premise mai optimiste

Nici în ceea ce privește producțiile de miere la tei și salcîm aflate în prezent în plină recoltare premisele nu sînt mai optimiste decît la rapiță. Speranțele oamenilor se îndreaptă spre floarea-soarelui și fîneață, acolo unde ploile ar putea aduce o îmbunătățire a producției de miere, chiar și apicultorii spun nu vor ieși pe pierdere, ci își vor recupera măcar investițiile.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU