Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4417 > Cotidian Nr. 4417 de marti, 12 martie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Focar de pediculoză


Fetele din internatul de la "Eminescu" s-au umplut de păduchi

29 de fete au fost diagnosticate de medicul școlar cu "rușinea"

articol de: Mirela DUMITRU
Medicii epidemiologi au descoperit, la sfîrșitul săptămînii trecute, un focar de pediculoză la internatul Colegiului "Mihai Eminescu" din municipiu. Dintre cele 59 de fete eleve la 5 unități de învățămînt din oraș care sînt cazate în  internat, la jumătate dintre ele, adică la 29, medicii au descoperit păduchi.  Medicii epidemiologi au luat măsuri pentru a împiedica răspîndirea paraziților, elevele fiind trimise acasă și fiindu-le distribuite medicamente pentru a scăpa de micile vietăți iar, pe măsură ce pediculoza a dispărut, fetele s-au întors la cursuri. Sărăcia și lipsa educației sanitare, mai ales că elevele cazate în cămin provin din mediul rural, au condus la apariția unui focar de păduchi la internatul Colegiului "Mihai Eminescu". "Medicul de colectivitate de la Liceul Eminescu a identificat cazuri de pediculoză, care s-au constituit ulterior în focar. Inițial, au fost 18, și pe urmă s-a ajuns la cifra totală de 29 de cazuri din totalul de 59 de eleve care sînt cazate în acest internat", a afirmat Venera Acsinte, director Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Izolate la domiciliu

Avînd în vedere că acești paraziți se pot extinde și la alte persoane, fetele au fost imediat izolate la domiciliu, fiind luate măsuri de împiedicare a propagării pediculozei. "Direcția de Sănătate Publică, prin compartimentul de epidemiologie, a ajuns la nivelul internatului și s-au utilizat și s-au dat în sistem gratuit substanțe piretroide, substanțe antiparazitare, iar elevii identificați au fost izolați", a declarat Venera Acsinte, director Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Nu s-a identificat sursa

În acest moment nu se știe de unde a apărut acest focar, avînd în vedere că adolescenții interacționează destul de mult între ei.  Avînd în vedere că în acest cămin sînt cazate eleve și de la Liceul de Artă, Economic, Hasdeu și Marghiloman, este destul de greu de identificat sursa de îmbolnăvire. "Ei interacționează în școala noastră nu numai că desfășurăm cursuri cu 1.300 de elevi, dar în fiecare sîmbătă și duminică organizăm olimpiade la diferite obiecte, la care participă un număr mare de elevi, nu numai de la licee, dar și din școli generale, așa că potențial există oricînd să se poată întîmpla o asemenea situație", a precizat Dan Dudaș, director Colegiul Național "Mihai Eminescu" Buzău. Între timp, o parte dintre aceste fete s-au întors la cursuri, medicii epidemiologi estimînd ca în scurt timp să fie stins focarul. Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Buzău, în acest moment nu a mai fost confirmată prezența nici unui focar de păduchi la nivelul județului Buzău.

 

COMENTARII

Fetele din internat:
.
In primul rand consideram total nefondate acuzatiie pe care ni le aduceti deoarece nu traieste nimeni in saracie,nu aveti nici o dovada ca nu avem educatia sanitara necesara. in al doilea rand s-au gasit si in liceu destul de multe cazuri asa ca nu a plecat acest "focar" din internat.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU