Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4394 > Cotidian Nr. 4394 de marti, 5 februarie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Goana după un job


Rata șomajului a ajuns la 8,54%

Aproape jumătate dintre șomerii buzoieni sînt persoane peste 45 de ani

articol de: Mirela DUMITRU
Premise sumbre pentru șomerii buzoieni în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă în perioada următoare. Rata șomajului înregistrată la sfîrșitul lunii ianuarie a crescut cu 0,6 procente față de luna precedentă și nici în luna aceasta nu se întrevăd noi angajări. Ba mai mult, peste 300 de salariați vor fi concediați luna aceasta. Într-o situație mai dificilă sînt persoanele peste 45 de ani al căror număr ajunge pînă la 50% din numărul total de șomeri, însă pînă la aprobarea bugetului pe acest an nu pot fi încheiate noi convenții pentru aceste persoane, ceea ce înseamnă că  nici angajatorii nu se înghesuie să îi angajeze. Rata șomajului buzoian își continuă trendul ascendent din ultima perioadă. Așa se face că la sfîrșitul lunii ianuarie, ajunsese la 8,54%, în creștere cu 0,6% față de șomajul înregistrat în decembrie. "Luna ianuarie ne-a adus o creștere a ratei șomajului de aproxiamtiv 0,6 procente. Trebuie să spunem că am încheiat anul trecut cu o rată a șomajului în decembrie de 7,98, iar acum, la sfîrșitul lunii ianuarie, am înregistrat 8,54", a declarat Valeriu Dimciu, director adjunct AJOFM Buzău.

Categorie defavorizată

Dacă pentru cei tineri găsirea unui loc de muncă nu este o misiune prea grea, pentru persoanele de peste 45 de ani, vîrsta constituie un dezavantaj major. "Din numărul total de șomeri pe care îi avem în evidență, 16.091, persoane peste 45 de ani înseamnă 6.189, aproape 50%", a afirmat Valeriu Dimciu, director adjunct AJOFM Buzău. Pentru a fi stimulați să angajeze aceste persoane, angajatorii primesc de la stat o subvenție de 500 de lei lunar, acordată timp de un an. Deocamdată însă, angajatorii nu pot încheia convenții pentru aceste subvenții, din cauza întîrzierii aprobării bugetului pe 2013. "În lunile ianuarie și februarie nu putem încheia astfel de convenții pentru subvenționarea unor astfel de categorii de persoane, dar convenția poate fi încheiată în termen de un an de zile de la data angajării persoanei", a precizat Valeriu Dimciu, director adjunct AJOFM Buzău.

Ofertă redusă de joburi

Statisticile arată că și în luna februarie nivelul șomajului va continua să crească. În acest moment, șomerii buzoieni au la dispoziție o ofertă de numai 28 de locuri de muncă, la mare căutare fiind sudorii și lăcătușii mecanici.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU