Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4383 > Cotidian Nr. 4383 de marti, 22 ianuarie 2013  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Statistici crude


Copilării chinuite

Sute de copii ajung anual în atenția autorităților după ce au fost bătuți, neglijați, abuzați emoțional ori sexual

articol de: Mirela DUMITRU
Copilăria este o perioadă în care cei mici ar trebui să își păstreze zîmbetul și inocența specifice vîrstei. Dar, uneori, acestea au fost înlocuite brutal cu lacrimi și multă suferință, cauzate de către cei mari, ori chiar de propria familie. Sute de cazuri ale unor copii bătuți, neglijați, abuzați emoțional sau sexual sînt aduse anual în atenția autorităților. Din cauza problemelor economice, dar și a tulburărilor comportamentale manifestate tot mai des la copii și tineri, în 2012 s-a constatat o creștere a numărului de copii care trebuie instituționalizați.  Zilnic, serviciul Telefonul Copilului din cadrul DGASPC este apelat de medici, autorități locale, profesori sau polițiști, care prezintă situațiile-limită ale unor copii greu încercați de soartă. Bătuți, neglijați sau abuzați, scăparea acestor copii vine prin plasarea lor în regim de urgență în centrele de plasament. "În anul 2011 am primit sesizări pentru 465 de copii, fiind confirmate doar 371 de cazuri. În 2012, am primit mai multe sesizări, 562, însă au fost confirmate cu 100 mai puține decît anul trecut, și anume 272“, a declarat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău.

Mai mulți copii instituționalizați

Dacă numărul sesizărilor confirmate a scăzut în 2012, nu același lucru se poate spune și despre cazurile cu adevărat grave, în care copiii au trebuit să fie luați din mediul familial și duși în centre ce plasament. "Vedem o ușoară creștere, cu 8 cazuri. Astfel, dacă în anul 2011 un număr de 99 de copii au ajuns în centrul de plasament în regim de urgență, anul acesta, pentru 107 de copii  s-a instituit măsura de protecție socială în urma sesizărilor venite pe compartimentul Telefonul Copilului", a precizat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău.

Sărăcia și tulburările de comportament

De vină pentru numărul în creștere de copii instituționalizați în regim de urgență se pare că sînt atît sărăcia, cît și tot mai desele tulburări comportamentale ale tinerilor. "Am sesizat o complexitate a cazurilor, de aceea au fost luate și mai multe măsuri de protecție. Nu putem neglija nici anul acesta situația economică a familiilor și tulburările de comportament ale copiilor atît în afara, cît și în timpul orelor de curs", a afirmat Roxana Kovacs, purtător de cuvînt DGASPC Buzău. De cele mai multe ori, suferința prin care au trecut în timpul copilăriei îi marchează pe viață pe acei copii care au fost neglijați de adulți atunci cînd aveau cea mai mare nevoie de afecțiune și atenție.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU