Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4098 > Cotidian Nr. 4098 de luni, 16 ianuarie 2012  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Preșcolarii, instruiți pentru un stil de viață sănătos


Consumul de droguri, prevenit de la grădiniță

C.P.E.C.A. Buzău pregătește demararea unui proiect adresat preșcolarilor în care să îi învețe să nu consume tutun, alcool sau abuz de medicamente

articol de: Mirela DUMITRU
Specialiștii Antidrog vor desfășura anul acesta un proiect prin care îi vor învăța pe micuții de la grădiniță ce sînt drogurile și cum să se ferească de ele. Problema consumului de droguri ne afectează tot mai grav începînd de la cele mai fragede vîrste. Încă de la 3-4 ani, împinși de curiozitatea specifică vîrstei, dar și de exemplul celor din jur, cei mici ajung să consume alcool sau trag măcar un fum din țigara părinților. Uneori de vină pentru consumul de alcool sau tutun sînt chiar părinții care, din teribilism și inconștiență, îi îndeamnă pe cei mici să încerce măcar o dată. În categoria drogurilor trebuie menționat și abuzul de medicamente. Profitînd de neglijența părinților care lasă la îndemînă medicamente, cei mici încep să se îndoape iresponsabil. Înconjurați de tentații din partea celor  din jur, încearcă să vadă senzația oferită și de aceea ajung de multe ori pe patul de spital în stare gravă.

Mici și vulnerabili
Potrivit reprezentanților Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, anul acesta se va concretiza un proiect ce are preșcolarii în prim plan. În cadrul acestei activități de informare, ce se va desfășura la grădinițele din municipiu, dar și din mediul rural, cei mici vor fi învățați să spună Nu drogurilor. Copiii vor învăța prin intermediul unor activități specifice vîrstei lor ce înseamnă fumatul, consumul de alcool sau chiar droguri.  "Este o vîrstă aparte, însă firește că mesajul nostru poate ajunge și la aceștia îndividualizîndu-l la particularitățile lor de vîrstă, le spunem despre abuzul de medicamente, despre alcool, despre tutun", a declarat Carmelia Matache, specialistul în educație, învățămînt din cadrul C.P.E.C.A. Buzău.

Nu alcoolului, tutunului și abuzului de medicamente
La aceste activități vor participa preșcolarii, cadrele didactice, dar și părinții care vor afla riscurile la care sînt supuse persoanele care consumă droguri. "Îi învățăm să nu stea în preajma părinților sau rudelor atunci cînd fumează sau să bea pe furiș din paharele părinților. În toate demersurile noastre de la învățămîntul preșcolar, primar, gimazial sau liceal, urmărim să promovăm un stil de viață sănătos fără alcool, tutun sau droguri", susține Carmelia Matache, specialistul în educație, învățămînt din cadrul C.P.E.C.A. Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU