Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4079 > Cotidian Nr. 4079 de sambata, 17 decembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Probleme pentru sindicaliștii din învățămînt


Dascălii au început să renunțe la plata cotizației sindicale

Începînd cu luna noiembrie, cotizația sindicală nu a mai fost oprită pe statul de plată

articol de: Mirela DUMITRU
Vremuri grele pentru sindicaliștii din învățămînt care în ultimul timp au primit mai multe lovituri din partea guvernanților. Printre cele mai grele s-au aflat: excluderea din Consiliile de Administrație ale unităților de învățămînt, refuzul de a reținere pe fluturașul de salariu cotizația sindicală lunară, slaba finanțare a bugetului Educației propusă pentru anul viitor, dar și lipsa de personal din sectorul auxiliar care îngreunează mult munca cadrelor didactice. Cît despre acțiunile de pichetare desfășurate timp de aproape trei săptămîni în fața sediului Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, nici acestea nu au adus nici o rezolvare a acestei situații. Nereținerea cotizației sindicale este, pentru sindicatele din învățămîntul preuniversitar, o măsură care are consecințe grele. Deși după publicarea Ordinului comun de validare a unor fluxuri financiare se stabilise continuarea reținerii pe statele de plată a ratelor bancare, a cotizației salariale sau a ratelor la CAR, la puțin timp, conducerea IȘJ a revenit asupra acestei decizii. Această propunere i-a aparținut ministrului Educației, Daniel Funeriu, care pe 1 noiembrie a declarat că nu mai este permisă reținerea ratelor bancare sau a cotizației la sindicat pe fluturașul de salariu.

Cotizație dublă pentru cei care nu fac parte din sindicat
Înaintea acestui ordin atît membriilor cît și persoanelor care nu erau membri de sindicat le erau oprite lunar cotizațiile. Potrivit inspectorului școlar general Florina Stoian, oricum plata cotizației era o măsură discriminatorie deoarece erau obligați să plătească atît membrii de sindicat 0,5% din venituri, cît și persoanele care nu făceau parte din sindicat, dar în cazul lor, contravaloarea era dublă, de 1%. Din punctul de vedere al reprezentanților dascălilor, este normal ca atît membrii cît și ceilalți să plătească pentu a beneficia de avantajele pe care le-au obținut sindicaliștii pentru ei.

Unii membri au renunțat să mai plătească cotizația
Așa de face că în ultimul timp fiecare lider sindical din școlile buzoiene este obligat să strîngă cotizațiilor co­le­gilor membri. Renunțarea la obligativitatea plății cotizației a subțiat rîndurile membrilor de sindicat buzoieni. Deși liderul SÎP Buzău declară că numărul celor care nu mai plătesc cotizația nu este destul de mare, nu exclude însă și faptul că, în ultimul timp, astfel de situații devin tot mai dese. "Au fost voci care au zis că renunță, nu am avut prea multe semnale. Este vorba în general de personal nedidactic, persoane cărora le este dificil să plătească cotizația. Sînt situații de acest gen, știm că există o astfel de mentalitate. Poate vor rea­liza pierderea de a nu fi reprezentat de o organizație sindicală", a afirmat liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU