Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4067 > Cotidian Nr. 4067 de sambata, 3 decembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Nemulțumiri tot mai multe


Sindicaliștii din învățămînt se plîng Uniunii Europene

Problemele profesorilor au ajuns pe masa comisarului european pentru Educație, Androulla Vassiliou

articol de: Mirela DUMITRU
Dezinteresul guvernanților pentru acțiunile de protest care se desfășoară de mai bine de două săptămîni la București și care nu s-au bucurat de nici un ecou i-au determinat pe sindicaliști să treacă la alte măsuri. Principala nemulțumire a acestora a venit de la decizia guvernanților de a acorda numai 2% din PIB învățămîntului românesc în anul 2012. Cum acțiunea de pichetare a MECTS nu are sorți de izbîndă, ei au decis să înainteze un memoriu către comisarul european pentru Educație, Cultură, Multilingvism, Tineret și Sport, Androulla Vassiliou. Memoriul informează  comisarul european cu privire la slaba finanțare propusă de guvernanți pentru anul 2012, opțiunea de a bloca salariile la nivelul înregistrat anul acesta, dar și amînarea aplicării deciziilor instanței cu privire la plata unor drepturi salariale. "Federația Sindicatelor Libere din Învățămînt din Romînia este în situația de a desfășura acțiuni de protest continue, împotriva politicii guvernamentale care va avea drept consecință distrugerea învățămîntului românesc".

Salarii insuficiente
În memoriul trimis oficialului european, se află și un tabel cu salariile primite de profesori în 2011, în comparație cu cele pe care trebuiau să le primească în mod real. Reprezentanții profesorilor se plîng că, deși salariile le-au fost reduse cu 25%, ei nu au recuperat practic decît 11,5%. O altă problemă cu care se confruntă învățămîntul românesc este și numărul prea mare de preșcolari sau elevi din clase. În memoriu se mai dorește și reluarea investițiilor abandonate în infrastructura educațională, precum și revizuirea programelor școlare.

Neoprirea cotizației sindicale, un alt punct nevralgic
Publicarea noului Ordin comun al MECTS privind nereținerea cotizației sindicale pe statele de plată este considerată o altă măsură ce urmărește desființarea mișcării sindicale romînești. "Salariații din învățămîntul preuniversitar românesc sînt supuși unei discriminări grave, pe criteriul afilierii sindicale, față de restul categoriilor de salariați bugetari și indirect și față de celelalte categorii de salariați din România", se mai arată în memoriul profesorilor. Sindicaliștii buzoieni spun că nu exclud posibilitatea organizării unei mișcări de protest de amploare în viitorul apropiat putînd ajunge chiar la blocarea anului școlar dacă nu se ajunge la un dialog social cu autoritățile publice centrale.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU