Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 4000 > Cotidian Nr. 4000 de joi, 15 septembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Educație cu lipsuri


Soluția de rezervă pentru lipsa locurilor la creșe și grădinițe rămîn bonele și bunicii

Grupe supraaglomerate și mulți copii rămași pe dinafară

articol de: Mirela DUMITRU
După cum era preconizat, și anul acesta se mențin problemele cu acoperirea necesarului de locuri la unitățile de învățămînt preșcolar din județ. După primele zile de școală, se ivesc deja primele dificultăți întîlnite de educatorii și îngrijitorii de antepreșcolari și preșcolari la sălile de clasă. Chiar dacă conducerea IȘJ a încercat să mai aprobe din cererile copiilor, măsura de formare a grupelor cu un număr dublu de elevi și muncă, nu a redus impactul asupra părinților care nu își pot educa copiii sau măcar lăsa în grija acestor instituții pentru a merge la muncă. Așa se face că deși anul acesta s-au înființat încă trei grupe: două la Școala Generală nr. 16 și o altă grupă la Școala Generală nr.8 acestea tot nu au fost suficiente. Prioritate în formarea grupelor au avut copiii cu vîrsta de peste 4 ani și în principal cei din grupa pregătitoare, pentru care s-au găsit locuri, pentru cei mai mici nu a rămas decît alternativa unui nou an petrecut acasă.  

Un sfert din cereri acoperite
Un exemplu grăitor al avalanșei de cereri, care depășesc cu mult capacitatea instituțiilor școlare este și la Creșa nr. 1. Aici se pare că cererile au fost de 3 ori mai multe decît posibilitățile. "Capacitatea creșei este de două grupe, respectiv 40-45 de copii, dar cereri am avut peste 100, nici un sfert nu au fost aprobate și acum mai vin părinții în speranța că vor găsi un loc pentru copiii lor. Ideal ar fi să se găsească noi spații, poate în școlile care nu și-au ocupat capacitatea", a declarat asistentul șef al Creșei nr. 1, Androne Mariana. Nici la grădinițe situația nu este prea bună. Un astfel de exemplu este grădinița Bobocei, unde fiecare grupă este formată din peste 35 de elevi, asta depășind normativele, care prevăd un număr maxim de 20 de micuți. "În mod normal o grupă are 20 de elevi, iar eu acum am grupe cu mai mult de 35 de copii", a precizat Cristina Ivan, directorul GPP Bobocei, din Micro 3.

Scăparea vine de la bunici și bone
Forțați de împrejurări să găsească o soluție salvatoare astfel încît să ajute și copiii, dar și să poată munci, tot mai mulți părinți apelează la bone sau bunici. Din păcate, viitorul nu preconizează o ameliorare a situației, ci dimpotrivă. Odată cu aplicarea noilor prevederi privind concediul de creștere a copilului de numai un an, tot mai multe mămici vor fi forțate să revină la muncă fără a avea unde să își lase micuții.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU