Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3996 > Cotidian Nr. 3996 de sambata, 10 septembrie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Bilanț îngrijorător


Școlile, sub semnul focului

Probleme grave în instituțiile buzoiene controlate de I.S.U., fiind aplicate 182 de amenzi în valoare de peste 15.000 de lei

articol de: Florin ZAFIU

Stingătoare neverificate, instalații electrice improvizate, siguranțe supradimensionate, lipsa mijloacelor de apărare împotriva incendiilor și blocarea căilor de evacuare sînt printre principalele nereguli constatate de către pompieri în școlile și grădinițele din Buzău, în urma unui control.

Verificările au fost comandate de către Prefectură, iar rolul lor a fost cel de a preveni, în pragul începerii noului an școlar, eventuale incendii.La începutul acestei săptămîni, Prefectura a ordonat organizarea unei comisii de control care să verifice dacă unitățile școlare din județ sînt pregătite din punct de vedere igienico - sanitar și al siguranței pentru începerea noului an școlar. Direcția de Sănătate Publică împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul Școlar au verificat nu mai puțin de 139 de școli, colegii, licee și grădinițe.    

Nepregătiți pentru incendii

Pompierii au fost primii care au putut întocmi un raport concret vizavi de problemele constatate. Cele mai importante deficiențe au fost legate de neverificarea tehnică a stingătoarelor. Această problemă a fost descoperită la școlile și grădinițele din Amaru, Dulbanu, Movila Banului, Cioranca, Limpeziș, Glodeanu Siliștea, Mînzălești, Glodeanu Sărat, Smeeni, Viperești și chiar Școala de Arte și Meserii din Rîmnicu Sărat. Problemele nu s-au oprit aici, iar inspectorii ISU au descoperit la instituțiile de învățămînt din aceleași școli, dar și din localități precum Beceni, Maxenu, Zărnești, Scutelnici, Cătina, Chiojdu sau Merei, instalații electrice cu improvizații. În aceste condiții elevii din mediul rural vor intra în noul an școlar, reiese din raportul ISU care mai scoate în evidență o serie de probleme deosebit de grave. Iată că în unitățile din mediul rural, și nu numai, elevii, liceeni și preșcolari învață în clădiri în care siguranțele electrice sînt supradimensionate și pot oricînd să se aprindă, stingătoarele lipsesc cu desăvîrșire, cum este cazul școlilor din Maxenu, Săhăteni, grădinița din Vintileanca sau din Istrița de Jos, iar căile de evacuare, în caz de nenorocire, sînt blocate cu fișete sau diverse materiale didactice.

Nesiguranță crescută în școli

Au fost aplicate nu mai puțin de 182 de amenzi în va­loare de 15.000 de lei a precizat Roxana Robu, pur­tătorul de cuvînt al Prefecturii. Pe lista deficiențelor constatate de pompieri mai putem aminti despre neîntocmirea planului de evacuare, depozitarea în camerele centralelor termice a unor materiale combustibile, neverificarea coșurilor de fum, dar și blocarea holurilor, spre e­xemplu cu un magazin, cum este cazul grădiniței din Smeeni. De reținut că în județul Buzău încă există unități care își desfășoară activitatea fără autorizații de securitate împotriva incendiilor. Raportul I.S.U. face referire la grădinițele din Sărulești, Mînzălești, Aldeni, Lera, Cernătești și școlile din Găgeni, Balta Tocila sau Scorțoasa.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU