Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3911 > Cotidian Nr. 3911 de marti, 31 mai 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Aceeași taxă, o nouă formă


TAXA DE PRIMĂ ÎNMATRICULARE SE MENȚINE

Mii de oameni continuă să se lupte în justiție cu autoritățile

articol de: (Mirela Dumitru)
După nenumăratele discuții iscate de apariția acestei taxe, valurile iscate continuă să se resimtă. Adoptată încă din 2008, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 50/2008, aceasta prevedea achitarea unei sume mai mari pentru înmatricularea unei  mașini mai vechi, comparativ cu una nouă. Măsura luată de Guvern este menită să descurajeze importurile de mașini vechi, second-hand și achiziționarea de mașini noi care poluează mai puțin mediul. Nemulțumiți de valoarea ridicată a taxei, mulți cetățeni s-au adresat instanțelor de judecată pentru restituirea contravalorii acesteia. În prezent 40.000 de cetățeni se luptă cu statul pentru recuperarea taxei.

Problemă românească, rezolvare europeană?

Celebru a devenit cazul unui sibian care s-a adresat instanței sibiene pentru recuperarea taxei, după ce a achiziționat o mașină din Germania cu 6.600 de lei, iar taxa de prima înmatriculare a depășit 7.595 lei. Magistrații sibieni s-au adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CEJ) care  s-a pronunțat că "Taxa de poluare introdusă de România, impusă mașinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislației Uniunii Europene. Respectiva lege are efectul de a descuraja importul și punerea în circulație a mașinilor second-hand cumpărate în alte state membre", se precizează într-un comunicat de presă al CEJ.

Și buzoienii se luptă cu sistemul

Așadar, considerată ilegală de CEJ, taxa poate fi restituită în baza unei cereri de returnare la Direcția de Finanțe sau a intentării  unui proces statului român privind recuperarea taxei. Zeci de buzoieni au dat în judecată statul pentru recuperarea taxei, fiind înregistrate peste 160 de procese, dintre acestea 81 au fost cîștigate de buzoieni. Și la Buzău, Direcția de Finanțe s-a trezit obligată să restituie bani grei celor care au cîștigat procesele intentate instituției pentru restituirea taxei de poluare. Lucica Eftimie, purtătorul de cuvînt al Fiscului buzoian declară: "Suma totală solicitată la restituire este de 1.300.000. Suma totală pentru care instanța a aprobat restituirea este de 683.000 de lei." Avocatul Simona Nartea declară: "Legea care a impus achitarea unei astfel de taxe este considerată că practic contravine normelor comunitare, motiv pentru care, după emiterea acestei decizii, instanțele  într-adevăr au admis aproape în totalitate cererile cu care au fost investite, legate de restituirea taxei de poluare."

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU