Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3849 > Cotidian Nr. 3849 de vineri, 18 martie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Aici duce finanțare puturoșeniei


La venit minim, cozi de zece ori mai mari decît la angajare

La A.J.O.F.M, oamenii se calcă în picioare pentru adeverința lunară

articol de: (A.V.)
Beneficiarii legii 416 preferă venitul minim garantat  în defavoarea unui loc de muncă prost plătit. Ei se cred păcăliți de guvernul care cere din 2011, actualizarea lunară a adeverinței pentru acordarea ajutorului și au invadat sediul AJOFM solicitînd parafarea dosarelor. Autoritățile susțin că totuși, nu­mărul angajărilor în rîndul șomerilor a crescut în ultimele trei luni.  

Aglomerație la ghișeu

Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă se confruntă cu o situație fără precedent. Sediul instituției de pe bulevardul Nicolae Bălcescu a devenit neîncăpător pentru sutele de buzoieni care îi calcă zilnic pragul, de la prima oră,solicitînd adeverințele pentru acordarea venitului minim garantat. Toate acestea, după modificarea prevederilor  legii 416 /2001, care de anul acesta a schimbat regula de vizare a adeverințelor pentru venitul minim garantat. Mai exact, a fost modificat intervalul de actualizare a documentelor prin care beneficiarii sunt înregistrați în baza de date a Agenției.

Nu vor de muncă

Reprezentanții AJOFM Buzău spun că volumul de muncă s-a dublat în ultimele luni, în condițiile în care anul trecut, 40% dintre angajați au fost disponibilizați și din decembrie 2010, cererile de venit minim au crescut continuu.  Numai în luna februarie, la nivelul județului Buzău  au fost eliberate peste 10.000 de astfel de adeverințe,  iar în primele două săptămîni din martie, deja sunt înregistrate aproape 5000. Cu toate acestea, funcționarii Agenției sînt obligați ca mai întîi, să verifice actele din dosar și să găsească o alternativă pentru beneficiarul venitului minim garantat: fie să îl orienteze către un curs de formare profesională, fie să îl ajute la găsirea unui post de muncă necalificată. Mulți dintre ei, însă, preferă banii de la stat, motivînd că nu au posibilitatea să se angajeze decît pe un salariu foarte mic, ce nu ar acoperi nevoile materiale ale unei familii, eventual cu cîțiva copii și mai ales în cazul celor care trebuie să cheltuiască și bani de transport pentru naveta din mediul rural, considerînd că schimbarea legislativă nu este decît o tactică prin care statul vrea să scape de responsabilitatea acestei măsuri sociale.

Șomeri angajați

Paradoxal,  tot mai mulți șomeri buzoieni și-au găsit de lucru anul acesta, spun reprezentanții AJOFM. Numărul lor s-a modificat progresiv odată cu creșterea ofertei. "Se constată  în ultima perioadă un număr mai mare de locuri de muncă puse la dispoziție de angajatori, dar  și a  încadrărilor în muncă, multe persoane fiind angajate din rîndul șomerilor", spune Constantin Negoiașu - șef serviciu AJOFM.  Firmele care au încheiat contractele de muncă provin din domeniul construcțiilor, al confecțiilor, dar și de prestări servicii. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU