Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3828 > Cotidian Nr. 3828 de luni, 21 februarie 2011  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Medierea e mai ieftină și mai rapidă decît un proces


Un mediator poate rezolva și 60 de cazuri pe lună

articol de: (A.V.)
Medierea cîștigă tot mai mult teren în preferințele cetățenilor, ca metodă de soluționare a conflictelor în care aceștia sînt implicați, cu principalul avantaj de a nu ajunge în sala de judecată, dar și al economiei de bani și timp.

Mai bine pentru toți

Concluzia este una pozitivă, se pun în aplicare prevederile legii și buzoienii profită de beneficiile medierii, sînt de părere magistrații. Trebuie avut în vedere că legea a fost modificată în favoarea justițiabililor și instanța recomandă acest serviciu, informarea fiind oferită gratuit, prin voluntariat. "A început să crească numărul de medieri la mediatorii vechi", spune Dorin Bădu­lescu.  Avocatul se poate "lăuda" cu aproape 60 de cazuri rezolvate prin mediere pe parcursul lui 2010, avînd avantajul unei mai mari mobilități, decît un judecător, care a avut de soluționat prin această metodă, puțin peste 10 cazuri, în același interval.

Avantajele unei medieri

Rezolvarea unui conflict prin medire înseamnă timp mai scurt, în funcție de cererea părților, fără proces,  cu nervi consumați  mai puțin și  economie la cheltuieli. Pe lîngă toate acestea, confidențialitatea  este asigurată, fără prea multă bătaie de cap, totul rămînînd departe de sala de judecată.Un alt avantaj foarte important, ce nu trebuie trecut cu vederea, se regăsește în posibilitatea ca justițiabilul să își poată recupera banii pe taxa de timbru. Aceasta poate avea o valoare relativ mică, dar și foarte mare, de exemplu de 3% din valoarea masei succesorale, dacă este vorba despre un partaj. Avantajul nu era prevăzut înainte de efectele Legii 202,  decît în anumite condiții,  iar acum nu mai este deloc  valabil, oricum, dacă vorbim despre un proces care ajunge  în instanță.  

O soluție pentru multe probleme

Soluționarea prin mediere este practicată nu doar de magistrați, ci și de medici, ingineri sau alte persoane cu pregătirea necesară, aco­pe­rind o paletă largă de categorii de conflict, inclusiv cele dintre client și bancă sau în acuzațiile de malpraxis. Excepția o reprezintă cele de ordin penal, doar cînd este vorba de infracțiuni de mică gravitate pot fi soluționate prin mediere. 

 

COMENTARII

anca:
publicitate ..mascata ??!!!
interesant....nu am vazut insa nimic de costuri ..si mai ales ..nu am vazut semnul de publicitate
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU