Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3783 > Cotidian Nr. 3783 de marti, 28 decembrie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai Ómpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Vremuri grele pentru someri


Somerii care refuza sa munceasca isi pierd indemnizatia

Legea care stabileste noile prevederi a intrat deja in vigoare

articol de: (C.R.)
Somerii care dupa terminarea perioadei de somaj se angajau cite o luna-doua doar pentru a beneficia pentru a doua oara de somaj nu vor mai avea aceasta oportunitate. Potrivit noilor reguli, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

Indemnizatii mai mici

Drept urmare, nu mai este posibil ca in trei ani, o persoana sa munceasca un an si sa beneficieze de doi ani de somaj, cum se putea pina acum. Aceasta nu este insa singura veste proasta pentru somerii din judet. De la 1 ianuarie 2011, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, indemnizatia de somaj va reprezenta 75 la suta din valoarea indicatorului social de referinta, si nu din salariul minim pe economie, cum era pina acum. Somerii vor pierde destul de multi bani, mai ales ca indicele social de referinta este stabilit la 500 de lei, in timp ce salariul minim pe economie va ajunge anul viitor la 670 de lei. La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10 la suta din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Somerii pierd indemnizatia

In ceea ce priveste absolventii institutiilor de invatamint care beneficiaza de indemnizatie de somaj, vor lua un ajutor de 50 la suta din valoarea indicatorului social de referinta, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent. De asemenea, nu vor beneficia de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, vor refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau vor refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala, oferite de A.J.O.F.M. "Si persoanele carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si refuza nejustificat sa se incadreze intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor pierd la data respectiva indemnizatia de somaj", precizeaza Valeriu Dimciu, directorul A.J.O.F.M. Buzau.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU