Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3780 > Cotidian Nr. 3780 de marti, 21 decembrie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Aglomerație la Transfuzii


Crăciunul dublează numărul donatorilor de sînge

Oamenii se calcă pe picioare pentru șapte tichete de masă

articol de: (C.R.)
Dacă pînă acum, persoanele nu se înghesuiau la Centrul de Transfuzii să doneze sînge, în ultimele zile, instituția a fost luată cu asalt de donatori. Săptămîna aceasta, la centru s-au prezentat peste o sută de donatori în fiecare zi. Nu spiritul de solidaritate îi îndeamnă să doneze sînge, ci teama că de sărbători nu vor avea ce pune pe masă. Pentru puțin peste patru sute de mililitri de sînge, donatorii primesc șapte bonuri de masă, în valoare de 61 de lei, o zi liberă de la locul de muncă sau de la școală, în cazul elevilor și studenților, dar beneficiază și de un set de analize gratuite.

120 de donatori pe zi

Apropierea sărbătorilor de iarnă a dublat, la Buzău, numărul donatorilor de sînge. La Centrul Județean de Transfuzie Sanguină din Buzău s-au înregistrat în aceste zile chiar și 120 de donatori pe zi. Dacă unii donează sînge pentru a-și ajuta rudele sau prietenii internați în spital ori pentru sănătatea lor, majoritatea celor care trec pragul Centrului de Transfuzii în aceste zile fac acest lucru pentru a beneficia de bonurile de masă. Oamenii spun că doar așa vor avea ce pune pe masa de Crăciun și eventual să cumpere și ceva cadouri pentru copii sau nepoți. Dacă în timpul anului angajații Centrului aveau aproximativ 40-50 de donatori de sînge într-o singură zi, situația s-a schimbat odată cu intrarea în luna cadourilor. În ultimele zile, la Centrul de Transfuzii au fost chiar și 120 de persoane. Printre motivele care au condus la creșterea numărului de donatori se află, după cum spun angajații instituției, nevoia mai ridicată de bani din această luna.

Tichete pentru masa de Crăciun

În timp ce puțini sînt cei care donează sînge din conștiință civică pentru a-și ajuta rudele sau prietenii internați în spital, mulți din cei care trec zilele acestea pe la Centrul de Transfuzii recunosc că fac acest lucru pentru a beneficia de diversele facilități, în principal pentru cele șapte tichete de masă, în valoare de 61 de lei. "Ne confruntăm cu un număr foarte mare de donatori, iar cantitatea de sînge colectată depășește capacitatea de depozitare. Avem un singur frigider în care putem păstra pungile cu sînge, și acela, din 1979. Dacă se va defecta, nu știm cum vom proceda", ne-a declarat Dana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU