Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3675 > Cotidian Nr. 3675 de sambata, 21 august 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Pericolul se menține


Bomba chimică de la Rîmnic nu poate fi neutralizată

Neutralizarea batalului costă 20 de milioane de euro

articol de: (C.R.)
O groapă cu uleiuri uzate aparținînd unei foste rafinării de la Rîmnicu Sărat creează riscuri pentru mediu, iar proprietarul, deși a primit amenzi fabuloase, nu o poate închide. Neutralizarea batalului de la fosta rafinărie "Venus Oil Reg" costă în jur de 20 de milioane de euro, iar autoritățile de mediu au renunțat și la amenzile care oricum nu au dat rezultate. O soluție ar putea veni totuși de la Primăria Rîmnicu Sărat care vrea să preia terenul și să îl ecologizeze.   

Amenzi cu nemiluita

Cu toate avertizările și amenzile specialiștilor de mediu, batalul care adăpostește uleiul uzat de la fosta rafinărie "Venus Oil Reg" din Rîmnicu Sărat riscă să polueze solul în orice moment. Firma "Venus Oil Reg", care a preluat din anii '90 rezervoarele imense de la altă unitate de profil, este în faliment și nu are cum să scape de această "bombă ecologică". Comisarii Gărzii de Mediu le-au dat amenzi și avetizări cu nemiluita. La rîndul său, Agenția pentru Protecția Mediului a menționat riscurile pe care le creează acest batal, în fiecare raport anual de mediu. Pericolul a rămas însă la locul lui. În prezent, la batalul de la Rîmnicu Sărat nu se mai deversează uleiuri uzate. Cel puțin oficial și asta au concluzionat și comisarii de mediu care au mers în controale intempestive. Riscul poluării rămîne, însă firma care a fost obligată să închidă groapa de uleiuri uzate nu are banii pentru a face acest lucru.

Primăria vrea să preia terenul

Batalul de la Venus Oil Reg se întinde pe o suprafață de peste șase hectare. În interiorul lui sînt depozitate deșeuri lichide rezultate de la regenerarea uleiurilor și a nămolului de la epurarea apelor industriale uzate. Din 2006 firma a primit decizie de mediu pentru a nu mai depozita uleiurile uzate în acest loc. Au urmat amenzile, iar în final s-a ajuns în impasul actual. Rezolvarea ar putea veni de la Primăria din Rîmnicu Sărat care ar vrea să preia terenul pentru a-l ecologiza, în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Firma care deține batalul cere însă o altă suprafață la schimb. Dacă aleșii locali vor aproba schimbul, luna aceasta, municipalitatea rîmniceană ar putea trece la întocmirea proiectului de ecologizare a zonei și la accesarea fondurilor europene. Altfel, în 2018 cînd e termenul final pentru închiderea unor astfel de obiective, autoritățile române de mediu vor fi obligate să închidă acest batal pe bani proprii.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU