Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3652 > Cotidian Nr. 3652 de luni, 26 iulie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Grîu puțin și ieftin


Ploaia a golit hambarele

Agricultorii se plîng că recolta de grîu este atît de slabă încît nu-și pot recupera sumele investite

articol de: (C.R.)
Vremea capricioasă din ultimele luni le dă mari bătăi de cap fermierilor care au investit în culturile agricole. Anul acesta, temperaturile extreme, dar și cantitățile mari de precipi­tații au făcut ca recolta de grîu să fie slabă, atît cantitativ, cît și calitativ. Nici în ceea ce privește rapița, lucrurile nu au stat mai bine. Cantitățile recoltate au fost semnificativ mai mici în comparație cu anii anteriori. La fel s-a întîmplat și în cazul orzului, iar agricultorii spun că nu și-au recuperat nici măcar sumele investite. Singurele culturi care promit o producție mulțumitoare sînt porumbul și floarea-soarelui.

Recoltare întîrziată de ploaie

Natura a fost darnică pînă la un punct cu cultivatorii de grîu. Dacă în iarnă, ninsorile au creat cele mai bune condiții pentru evoluția acestei culturi, ploile din ultimele două luni le-au spulbe­rat speranțele agricultorilor de a avea o producție bună. Nu numai că nu pot recolta la timp, dar nici nu au putut face tratamentele la momentul oportun. În plus, tot din cauza ploilor, grîul a început să încolțească. Așa că, dacă la această oră grîul ar fi trebuit să se afle în hambare, 40 la sută din producție este încă în cîmp. Fermierii se plîng că recolta slabă și cantitativ, dar și calitativ, nu le va aduce nici măcar banii cu care să acopere cheltuielile făcute deja.

Prețuri mici

Și cum un necaz nu vine niciodată singur, prețul vehiculat la grîu este sub orice așteptări - între 35 și 40 de bani pe kilogram. La un asemenea preț, agricultorii pot spera orice nu­mai nu și să facă agricultură cu oarece profit. Monica Măntoiu, directorul Direcției Agricole Bu­zău, spune că grîul trebuia recoltat pînă acum. "Pînă în acest moment, campania de recoltare a grîului trebuia finalizată, dar cantitățile mari de precipitații căzute în ultima perioadă au îngreunat treieratul. Inițial, am estimat o producție mare la grîu, dat fiind că evoluția a fost bună pînă la un punct, dar situația din teren ne-a dat planurile peste cap", ne-a declarat Monica Măntoiu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU