Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3649 > Cotidian Nr. 3649 de miercuri, 21 iulie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Rămînem fără cadre medicale


"Exodul" medicilor continuă

De la începutul anului, trei medici au ales calea străinătății, iar alți trei sînt gata de plecare

articol de: (C.R.)
 "Exodul" medicilor continuă
 
Numărul medicilor din județ care aleg să plece în străinătate este în continuă creștere și nici pentru tinerii care ar vrea să le ia locul nu se creează condiții. În aceste condiții, în scurt timp, comunități întregi ar putea ajunge în situația de a nu avea un medic care să-i trateze pe oameni. Nemulțumirile medicilor față de condițiile de practică medicală din România nu mai sînt o noutate, nici dorința multora de a pleca peste granițe acolo unde li se pun la dispoziție aparatură performantă și mai mulți bani. La Buzău, anul acesta trei medici de familie și-au închis cabinetele și au plecat peste granițe, în timp ce alți trei așteaptă cu bagajele făcute.

Nici o șansă pentru medicii tineri

Între timp, pentru cei care rămîn acasă, condițiile de lucru sînt foarte grele. Banii de la bugetul asigurărilor de sănătate vin greu, iar pacienții sînt mulți.  Pentru un medic de familie, numărul mare de pacienți din liste nu reprezintă nici un avantaj. Chiar dacă muncește mai mult, nu este plătit mai bine. Ba chiar, prezența unui număr mare de asigurați pe listele unui medic reprezintă un dezavantaj pentru acesta, la calculul deconturilor. Medicii ar vrea ca tinerii abia ieșiți de pe băncile facultăților să le dea o mînă de ajutor, numai că, pentru asta și statul ar trebui să creeze condiții tinerilor specialiști. Și una dintre condiții ar fi asigurarea unor spații noi pentru activitatea medicală. Cele mai mari probleme legate de ocuparea posturilor de medicină de familie sînt în mediul rural, unde tinerii evită să meargă din cauza navetei și a condițiilor grele.

Condiții mai bune în străinătate

Medicul Angela Mazdrag, președintele Patronatului Medicilor de Familie, filiala Buzău, spune că "exodul" medicilor nu mai este o noutate, în condițiile în care, clinicile din străinătate oferă condiții mult mai bune de muncă și salarii incomparabil mai mari. "Medicii de familie continuă să plece în străinătate, unde muncesc pe bani mai mulți. Problema este că, în județ, rămîn goluri care cu greu pot fi acoperite. Este mai ales cazul medicinii primare din zona rurală, unde sînt probleme grave. Nu sînt suficienți medici, iar cei care există au foarte mulți pacienți pe liste, lucru care nu îi avantajează deloc".

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU