Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3517 > Cotidian Nr. 3517 de marti, 16 februarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Pămîntul o ia la vale


Sub amenințarea alunecărilor de teren

În mai multe zone ale județului, gospodăriile și drumurile comunale sînt afectate de alunecări

articol de: (Corina Răchițeanu)
Sub amenințarea alunecărilor de teren
 
Locuitorii din zona de nord a județului sînt sub amenințarea alune­că­rilor de teren în urma topirii zăpezii. După ce în week-end au fost semnalate astfel de evenimen­te, luni, o familie din satul Lunca Frumoa­să, din Pîrscov s-a văzut în pericol de a rămîne pe drumuri în plină iarnă. Din cauza ploilor abundente și a topirii zăpezii, pămîntul a luat-o la vale, iar pe o parte a DJ 203L, Pîrscov-Brăiești s-au format praguri de pămînt de peste un metru.  Alunecarea afectează o anexă gospodărească, pu­nînd în pericol și locuința. În plus, transformatorul electric și linia de înaltă tensiune care alimentează zona sînt în aria în care se produce alunecarea de teren. Și drumul județean este în pericol de a se surpa, întrucît alunecarea s-a apro­piat la doi metri de șosea. Pe același drum județean, pîrîul Bălăneasa și-a mutat albia, punînd în pericol podul din zonă.

Fenomene reactivate

Tot în Pîrscov, în zona Cornet, s-a produs o alunecare de teren care a afectat drumul sătesc și conducta de alimentare cu apă a gospodăriilor din zonă. În condițiile în care alunecarea se accentuează, pot fi puse în pericol două gospodării. Și la Bozioru circulația a fost întreruptă în zona Fișici. De asemenea, drumuri comunale din Colți, Pătîrlagele, Valea Sibiciului sînt afectate de alunecările de teren. Pe drumul comunal Pătîrlagele - Stroiești, în zonele Andrei și Rîmbeț, s-au reactivat fenomenele de eroziune și alunecare de teren, fiind puse în pericol gospodăriile cetățenilor din zonă. Alu­ne­cări de teren s-au produs și la Calvini, unde pilonul de susținere al unei punți ce permite trecerea spre satul Frăsinet a fost afectat. Au fost inundate suprafețe de teren de pe malul apei, dar și 300 mp de teren agricol. De asemenea, cinci gospodării sînt amenințate de alune­că­rile de teren.

Drum blocat

Gabriela Boiangiu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, spune că în zona Bozioru-Fișici, s-a intervenit pentru deblocarea drumului. "O alunecare mai veche s-a reactivat în zona Bozioru-Fișici, unde s-au înregistrat căderi masive de pietriș și blocuri stîncoase de pe versanți, ceea ce a dus la blocarea circulației pe drumului comunal 182 Fișici-Nucu. Comitetul local pentru situații de urgență Bozioru a intervenit cu utilaje pentru deblocarea circulației pe un sens. Alunecarea este activă și există riscul continuării fenomenului cu o amploare mai mare", ne-a spus Gabriela Boiangiu. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU