Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3493 > Cotidian Nr. 3493 de miercuri, 20 ianuarie 2010  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Mai e de așteptat!


Cînd va începe reabilitarea Muzeului Județean?

Lucrările se fac din fonduri europene și județene

articol de: (I.G.)
 Cînd va începe reabilitarea Muzeului Județean?
 
De peste doi ani, autoritățile județene și reprezentanții Muzeului Județean au accesat un program de finanțare europeană, prin care Teatrul George Ciprian și Școala Populară de Artă, intrate pe lista monumentelor istorice, să fie reparate.

Încet, dar sigur?

Conform Ghidului Solicitantului accesat prin  fondurile europene destinate "Programului european regional 2007-2013", proiectul de reabilitare în valoare de aproape 240 miliarde lei vechi așteaptă unda verde atît din partea autorităților județene, cît și a celor europene. Conform legislației de finanțare, din suma totală, autoritățile județene contribuie cu aproximativ 8 miliarde lei vechi la desfășurarea proiectului. Hotărîrea reabilitării generale a Muzeului și dependințelor acestuia a fost luată în urma constatării de către experți a vulnerabilității seismice a clădirii. Directorul acestui lăcaș de cultură, Doina Ciobanu, precizează că lucrările nu au început efectiv, dar se speră ca în acest an să fie demarate: "potrivit protocolului de finanțare europeană, din suma totală, doar 10 la sută este suportat de comunitatea locală, restul venind din fondurile europene destinate special acestui program. Deocamdată nu s-a mișcat nimic, dar sperăm ca în acest an să se aplice aceste măsuri de finanțare și să începem reabilitarea propriu-zisă".

Proiect în derulare

Construită în anul 1920 și folosită inițial ca liceu normal de fete, incinta a fost pe rînd Muzeu orășenesc pînă în 1968, Muzeu Județean de la această dată, și din 1980 a găzduit secțiile de arheologie, memorialistică și artă ale județului. Din cauza multiplelor utilizări, între anii 1986 și 1990 Muzeul a suferit mai multe transformări, adaptîndu-se noilor cerințe. Surse din cadrul conducerii instituției menționate precizează că în toți acești ani clădirea nu a fost cuprinsă în nici un proiect mai serios de restaurare. Pentru că Muzeul este înscris pe lista monumentelor istorice ale județului, lucrările de restaurare a unor porțiuni din clădire trebuie să respecte linia arhitectonică inițială. Conform studiului aprobat, se vor face lucrări atît la structura de rezistență, cît și la finisajele interioare. Se speră ca pînă la finele anului, după accelerarea lucrărilor, proiectul să se apropie de finalizare.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU