Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3441 > Cotidian Nr. 3441 de vineri, 13 noiembrie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Fără surse de apă curentă


Primarii de la țară nu se tem de gripa nouă

Deși Direcția de Sănătate Publică a dat ordine clare cu privire la existența unor surse de apă potabilă în școli, primarii de la țară par curajoși în fața gripei porcine

articol de: (C.R.)
Confirmarea primelor două cazuri de gripă nouă la cei doi studenți arată, o dată în plus, că riscul de apariție a noului virus este crescut în comunitățile școlare. Acolo s-au și dispus, încă de acum două luni, măsuri de prevenire și monitorizare. Numai că, dacă la oraș, lucrurile par a sta destul de bine, la țară măsurile minime de igienă sînt greu de respectat.   

Fără apă și măști de protecție

Apariția primelor două cazuri de gripă nouă la Buzău ridică gradul de alertă în ceea ce privește luarea unor măsuri care să prevină răspîndirea virusului. Faptul că primele cazuri au apărut la studenți care au contractat virusul, cel mai probabil, de la colegi arată un lucru de care autoritățile sanitare s-au temut de la început: în comunitățile școlare riscul de îmbolnăvire este mai mare. În școlile din Buzău există de mai multă vreme comitete de prevenire a gripei noi, iar dascălii și medicii de medicină școlară au fost instruiți cum să pună în practică măsurile de prevenire. Dacă la oraș, dispozițiile sînt respectate, la școlile de la țară lucrurile devin mult mai complicate. Sînt școli care nu au apă curentă și de aici apare un risc major de îmbolnăvire a copiilor. Ca să se spele pe mîini, elevii vin la școală cu sticla proprie de apă. În plus, nici stocurile de măști de protecție, care sînt obligatorii, nu au fost făcute. Inspectorii sanitari vor relua controalele pentru a vedea cum sînt pregătite școlile să facă față valului de gripă nouă. Deja primele inspecții s-au făcut la școlile din oraș, urmînd ca inspectorii sanitari să ajungă și în mediul rural.

Elevii vin la școală cu apă de acasă

În unitățile școlare din comunele Racovițeni și Ziduri nu există surse de apă potabilă, motiv pentru care elevii trebuie să vină cu sticluțele de apă de acasă. Chiar și așa, primarii celor două localități spun că situația este sub control și că sînt gata să intervină în cazul apariției unor focare de gripă porcină. "Fiecare copil vine cu sticla de apă de acasă. Pentru spălatul mîinilor, se folosește un vas mare cu apă de fîntînă", ne-a spus Dumitru Tisloveanu, primarul comunei Ziduri. Aceeași situație se întîlnește și în Racovițeni. "Deocamdată nu sînt probleme, copiii vin cu apa în sticluțe de acasă. Măști încă nu am cumpărat, mai ales că nu sînt semne de îmbolnăvire", a declarat Ilie Neacșu, primarul comunei Racovițeni. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU