Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3384 > Cotidian Nr. 3384 de marti, 8 septembrie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

În sprijinul agricultorilor


Depozite licențiate pentru cereale

Producătorii agricoli vor beneficia de credite de pînă la 70 la sută din valoarea certificatelor eliberate de depozitari

articol de: (C.R.)
Depozite licențiate pentru cereale
 
Depozitele de cereale cu capacitate de stocare mai mare de o mie de tone din județ sînt în curs de licențiere. Activitatea face parte din programul executivului "Primul siloz", lansat luna trecută. Primul siloz îi va ajuta pe fermierii buzoieni să depoziteze grîul sau alte cereale în silozuri licențiate. Agricultorii vor primi certificate de depozit asigurate de Fondul de garantare a creditului rural.  Guvernanții vor astfel ca producătorii agricoli să poată beneficia de credite de pînă la 70 la sută din valoarea certificatelor eliberate de depozitari. Concret, agricultorii vor putea lua bani de la bănci și vor lăsa drept garanție cerealele dintr-un depozit licențiat.

Avizate de Ministerul Agriculturii

Pe baza certificatului, fermierii pot să solicite și să primească un împrumut bancar garantat de stat. Este necesar ca depozitul să fie licențiat pentru că numai acest tip de unități vor constitui garanția față de bănci că banii vor fi returnați. Pentru agricultori ar putea însemna însă mai mult decît contractarea unui credit. Țăranii nu vor mai fi păcăliți să vîndă cerealele imediat după recoltare la prețuri mici. În județ sînt doar cîteva depozite care pot să asigure depozi­tarea unor cantități mari de cereale în condiții bune. Ele sînt în proprietatea unor firme care deocamdată dețin monopolul pe piață. Spațiile de depozitare sînt verificate de o comisie formată dintr-un reprezentant al Directiei Agricole, un auditor autorizat de la Ministerul Agriculturii si un specialist de la Finante. Documentația va ajunge în cele din urmă pe masa Ministerului Agriculturii iar o comisie va hotărî de la caz la caz eliberarea licențelor.

Gaj pentru creditele agricole

Valeriu Călin, directorul Direcției Agricole Buzău, spune că depozitele vor putea prelua recoltele de la producători, urmînd ca cerealele să fie păstrate în spații corespunzătoare, pînă cînd vor fi comercializate în condiții profitabile. "În baza unor contracte, agricultorii își vor putea depozita cerealele și le vor putea lăsa drept garanție pentru contractarea unor credite agricole. În acest moment, nu există o echitate între depozitari și producători, așa încît agricultorii sînt nevoiți să-și vîndă producțiile imediat după recoltare, la prețuri de nimic", ne-a spus Valeriu Călin. 

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU