Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3341 > Cotidian Nr. 3341 de duminica, 19 iulie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Din cauza ploii,


Grîul de anul acesta, furaj pentru animale

Ploile din ultima lună au afectat calitatea recoltei de grîu

Recolta de grîu de anul acesta a fost serios afectată după seceta din iarnă și primăvară și după ploile din ultima lună. Astfel, este posibil ca producătorii să nu poată vinde grîul decît la prețul de produs furajer, adică mult mai ieftin decît cel pentru panificație.
Directorul adjunct a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Buzău, Daniela Stan, a explicat că ploile din ultima lună au afectat calitatea recoltei de grîu, determinînd încolțirea boabelor din spice sau înnegrirea acestora, iar seceta din cursul iernii și primăverii a avut efecte negative asupra culturilor de grîu.

Grîu puțin și de calitate slabă

Reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli se plîng că anul acesta un kilogram de grîu este mai ieftin decît un covrig de 50 de grame și, din cauza prețului mic al grîului, ar putea renunța să mai cultive suprafețe mari cu cereale. În județul Buzău, recoltarea grîului a început de trei săptămîni, dar, din cauza ploilor, pînă acum, puțin peste 50 la sută din suprafața cultivată cu grîu a fost recoltată, adică circa 35 de mii de hectare.
Producția medie la hectar este de 2300 kilograme la hectar. Și din punct de vedere cantitativ, producția de grîu este slabă, fiind cu aproximativ 20 de procente mai mică decît se estima la începutul sezonului de recoltare, dar și calitatea grîului este o problemă, fapt ce va determina vînzarea acestuia la prețuri foarte mici.

Agricultorii își pun speranțele în porumb și floarea-soarelui
Recoltatul orzului, orzoaicei de toamnă și rapiței este aproape de final în județ, dar nici aici producția nu a fost bună, cantitățile medii obținute la hectar fiind la rapiță de 1300 kilograme. Cantități medii la hectar sînt mai slabe cu cîteva sute de kilograme față de producția din alte județe, cauza fiind seceta din prima parte a anului. Specialiștii Direcției Agricole speră însă ca producțiile de porumb și floarea-soarelui, preconizate a fi foarte bune, să compenseze  recolta slabă de grîu.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU