Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3211 > Cotidian Nr. 3211 de sambata, 14 februarie 2009  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 19

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Și-au schimbat planurile


Mediul de afaceri, neatractiv pentru investitorii străini

Criza financiară tot mai accentuată stopează avîntul investițiilor străine

Județul Buzău nu mai este deloc atrăgător pentru investitorii străini. Cel puțin așa rezultă din statisticile Oficiului Registrului Comerțului de pe lîngă Tribunalul Buzău, care arată că de la începutul anului nici o firmă cu capital străin nu a mai fost interesată să-și deschidă o nouă afacere pe plan local.

Francezii și italienii,în topul investitorilor
Tendința de scădere a numărului investitorilor străini din economia locală s-a făcut simțită încă din 2008 cînd, comparativ cu anul anterior, s-a înregistrat o ușoară scădere a numărului de societăți cu capital străin prezente în județ. În plus, dacă în 2007 Spania era țara cu cel mai mare aport de capital străin pe plan local, topul întreprinzătorilor externi a suferit o serie de modificări în 2008, pe fondul recesiunii resimțite din a doua jumătate a anului. Referitor la societățile comerciale cu capital străin care s-au înființat în județ în 2008, am realizat un top al acestora. Astfel, pe primele trei locuri se situează Franța, Italia și Norvegia, susține Sorin Lazăr, directorul O.R.C. Buzău. În schimb, țări mai puțin atinse de recesiune și-au permis acsă deschidă noi afaceri la Buzău. Potrivit conducerii Registrului Comerțului, unele dintre ele sînt chiar premiere pentru economia autohtonă, respectiv Cipru, Croația, Cehia și Ucraina.

Alții își lichidează afacerile
În timp ce pe parcursul lui 2008 în economia locală au apărut noi afaceriști străini, alții au optat pentru lichidarea ­afa­cerilor derulate. Este vorba de producătorii textili în sistem lohn, care au ales sa-și mute fabricile în zone cu mînă de lucru mai ieftină. Specialiștii din domeniu apreciază că reculul investițiilor străine va fi resimțit pe tot parcursul anului 2009. Mai mult, valoarea capitalului investit ar putea coborî chiar la jumătate, față de valoarea aferentă lui 2008, unii dintre factorii de influență fiind recesiunea economică ce determină companiile să-și reducă volumul cheltuielilor și implicit al investițiilor.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU