Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3117 > Cotidian Nr. 3117 de luni, 20 octombrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Un parc eolian de anvergură la Racoviteni

articol de: Roxana BUCUR

Firma Eolgen din Spania a demarat construcția unui parc de generatoare eoliene în comuna Racovițeni. Investiția va fi realizată în decurs de trei ani, pe o suprafață totală de 80 de hectare și va deveni cel mai mare parc de acest gen din județul Buzău.

Un an de teste

Lucrările pentru ridicarea primelor mori de vînt au început la sfîrșitul lunii septembrie, parcul eolian urmînd să cuprindă un număr total de 45 de generatoare, cu o capacitate maximă de 45 de megawați. Morile de vînt vor funcționa timp de un an în cadrul unei faze ce va cuprinde doar operațiuni de testare. "Investiția, care se va finaliza în trei ani, conform contractului, se ridică la 70 milioane de euro. La cîmpul de testare se lucrează cu o firmă din Rîmnicu Sărat, care cunoaște deja faptul că acolo este o zonă care favorizează astfel de proiecte, deoarece vîntul bate continuu, lucru confirmat de mai mulți cercetători veniți la fața locului", a declarat primarul comunei Racovițeni, Ilie Neacșu.

Avantaj pentru ambele părți

Potrivit primarului, terenul a fost dat în concesiune pe 49 de ani firmei spaniole, în urma unei licitații. "Licitația organizată pentru concesionarea a 80 hectare de teren, cu păstrarea dreptului de pășunat, a fost cîștigată de firma Eolgen din Spania. Investitorii au fost interesați de acest teren deoarece este într-o zonă avantajoasă. Acolo există cale de transport a curentului pentru circuitul național și astfel instalarea eolienelor reprezintă un dublu avantaj pentru ambele părți". Acesta mai spune că localitatea va avea doar avantaje în urma acestei investiții. "Cînd vor fi ridicate eolienele, noi vom avea un avantaj de 6,5 miliarde de lei vechi pe an, bani care vin în urma concesiunii terenului, plus impozitele care vor intra tot la bugetul primăriei" a declarat primarul Ilie Neacșu.

2008, an hotărîtor

Potrivit reprezentanților Consiliului Județean Buzău, un proiect asemănător, care este pe punctul de a începe, vizează zona Rîmnicu Sărat. Și acolo, măsurătorile efectuate pînă acum au arătat că viteza vîntului poate fi transformată în energie electrică. Pentru România, anul 2008 este unul de referință în acest sector, avînd în vedere că au fost promovate meca-nisme de susținere financiară printr-o serie de facilități pentru demararea unor astfel de investiții. Piața de energie din România este asaltată de proiecte de investiții pentru dezvoltarea de capacitate de generare eoliană, avînd în vedere că țara noastră are un potențial extraordinar pentru a folosi energie regenerabilă, cu precădere cea eoliană.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU