Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 3113 > Cotidian Nr. 3113 de miercuri, 15 octombrie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 18

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Crucea uriaŞă de la Breaza intră în programul de restructurare

articol de: Iulian GAVRILUŢĂ
Crucea uriaŞă de la Breaza intră în programul de restructurare
 
Megalitul straniu, ridicat în anul 1846 la cîţiva kilometri de comuna Breaza de un meşter pietrar din Bădenii Buzăului a intrat într-un program amplu de restaurare. Crucea de piatră, înaltă de aproape 4 metri, înconjurată de patru stîlpi şi de o greutate apreciabilă, a intrat de curînd în atenţia Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, care a început demersurile în vederea redării monumentului istoric circuitului public. Cu toate că, ani la rînd, monumentul istoric denumit şi crucea Manafului a zăcut fără nici un sprijin, ignorat de toţi şi amintit doar în lucrările de specialitate, se pare că lucrarea deosebită a intrat în ultimul timp în atenţia specialiştilor din cadrul Direcţiei de Cultură şi a Ministerului de profil. În conformitate cu prevede­rile Legii 422/2001 privind protecţia monumentelor istorice, cu modificările ulterioare, în primul semestru al anului în curs, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Buzău a propus Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean un proiect prin care să se găsească fonduri şi soluţii ca monumentul istoric să fie restaurat. Crucea Manafului este un ansamblu de tip megalitic, format dintr-o cruce de patru metri înălţime, înconjurată de patru stîlpi care susţin două frontispicii de formă patrulateră şi rotundă. Deasupra crucii se găseşte un baldachin sculptat în mod deosebit, cu însemne tainice. Ceea ce uimeşte, pe lîngă simbolurile străvechi sculptate, este şi greutatea de peste şase tone a megalitului, de aici şi întrebarea rămasă fără răspuns despre modalitatea de transport a pietrelor pînă în locul unde se găsesc acum.

Reabilitare sau strămutare?
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Cultură au propus Ministerului Culturii şi Consiliului Judeţean restaurarea megalitului numit Crucea lui Manaf prin ope­raţii speciale de curăţire şi conservare a materialului pietros din care este făcut. Directorul interimar al Direcţiei Judeţene de Cultură, Ionel Stănuţă, precizează că este luată în calcul şi eventualitatea ca monumentul istoric să fie mutat într-o locaţie mai aproape de comuna Breaza, pentru a fi supravegheat mai bine: "Proiectul de restaurare propus are, pe lîngă operaţiunile obişnuite, prevăzute în studiu şi o eventuală propunere de mutare a Crucii mai aproape de zona de acces dinspre comuna Breaza." În memoria arhivelor buzoiene a rămas consemnat faptul că monumentul a fost comandat de unul dintre cei mai bogaţi oameni din zona, Manafu. 

A rezistat 160 de ani
Deşi au trecut mai bine de 160 de ani de cînd a fost înălţată, nimeni nu a avut curajul să o atingă sau să înstrăineze ceva din ea. Cu toate că au trecut mulţi ani, nici în timpul războaielor mondiale şi nici pe timpul comuniştilor nimeni nu a îndrăznit să se atingă de Cruce. Din arhivele studiate de specialişti, s-a constatat că, de fiecare dată cînd trebuia luată vreo hotărîre de strămutare a Crucii, toată lumea se retrăgea, neavînd curajul să dea ordinul respectiv. Rămîne de văzut dacă, în cazul recurgerii la soluţia strămutării megalitului, vechiul blestem va fi activat sau va rămîne doar o amintire din arhive.

 

COMENTARII

matache eugen:
crucea manafului nu poate fi stramutata!
Cum e posibil sa se cheltuiasca fonduri si timp pentru idei cretze de genul stramutari ale unor monumente?

Chiar nu vreti sa va treziti odata?

Cine e acel expert de face o astfel de propunere?

Atunci trebuie sa stramutam toate monumentele intr-un singur loc, pentru a fi mai bine protejate, dar unde? la Bucuresti? la Sinaia? sau poate acasa la un om de bine -politician eventual care are si parcuri de distractie alaturi
Grigore Rotaru:
Sa mutam si rupestrele
Locul respectiv a fost descoperit in trecut ca fiind sacru, daca nu este asa - atunci este impregnat de sacralitate de cand acest monument este acolo. Atunci sa mutam si agatonul nou din Muntii Buzaului mai aproape de barajul de la Siriu!...
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU