Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2986 > Cotidian Nr. 2986 de marti, 20 mai 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Filantropi și realiști (6)

de Valentin STAN
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Muncitori din import

articol de: F.Z.

În ultimul timp, tot mai mulți muncitori străini își găsesc locuri de muncă în județul Buzău, dar și în municipiu. Motivele pentru care societățile preferă să lucreze cu străinii sînt în primul rînd deficitul de pe piața forței de muncă, dar și salariile mai scăzute care sînt acceptate de străini, în special cei extracomunitari. O verificare a Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău a scos la iveală faptul că numărul persoanelor de altă naționalitate care au fost detașate la muncă în județul Buzău la sfîrșitul lunii aprilie a crescut față de cel din aceeași perioadă a anului trecut. În prezent, numărul de persoane care au trecut pe la Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse și pe la Oficiul de Imigrări din cadrul Ministerului de Interne și Reformei Administrative pentru a primi autorizații de muncă pentru a lucra în județul Buzău este 79. Majoritatea acestora sînt cetățeni chinezi, moldoveni și turci. Ei sînt angajați în special de companiile care se ocupă de lucrări la infrastructură, construcții și în industrie. Unul dintre motivele cele mai vehiculate legate de aducerea pe piața muncii din zonă a muncitorilor străini este dificultatea de a găsi muncitori calificați : "Angajatorii preferă să aducă străini pentru că se găsește greu forță de muncă. Cere­rea este mai mare decît oferta. Folosirea forței de muncă străină este o tendință care tinde să crească. Factorul financiar este și el un criteriu esențial în angajarea de cetățeni străini", după cum explică directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, Iulian Pruteanu.

Se vor întoarce
Întoarcerea românilor în țară este iminentă în viitor și ar putea să ducă la o ofertă care va depăși cererea de locuri de muncă. Există semne, într-adevăr, destul de slabe, privind cetățenii care se întorc din străinătate înapoi în țară pentru că și acolo munca a început să fie plătită destul de slab.
În acest context, autoritățile vor trebui să găsească mult mai multe locuri de locuri de muncă pentru că cei care mai lucrează acum în afara granițelor țării vor fi nevoiți să se întoarcă.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU