Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2973 > Cotidian Nr. 2973 de luni, 5 mai 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Rusia scăldată în sînge de Arghezi (4)

de Ion CRISTOIU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai împreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Caracatița din Săpoca

articol de: Florin Zafiu

Comisarii Gărzii Financiare Buzău au descins la o societate economică din comuna Săpoca, ce avea ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul, acolo unde
s-a descoperit faptul că administratorul a sustras miliarde de lei vechi prin neplata impozitelor și T.V.A. Pentru a nu da de bănuit, reprezentantul firmei a influențat rezultatele financiare ale societății prin neînregistrarea unor documente în contabilitate precum și prin înregistrarea a peste 30 de operatori economici par­teneri de afaceri care s-au dovedit în marea lor majoritate a fi firme fantomă.

Parteneri centrali
La sfîrșitul săptămînii trecute comisarii Gărzii Financiare au finalizat un control care s-a întins pe durata a trei luni. Conform afirmațiilor comisarului șef Cristi Voicu, finalizarea verificărilor a necesitat un timp îndelungat, dată fiind complexitatea cazului. În centrul atenției a fost o societate economică din comuna Săpoca avînd ca domeniu de activitate comerțul cu amănuntul. La începutul anului 2006 patronul firmei a făcut aprovizionări cu marfă, însă prin neînregistrarea acesteia în contabilitate s-a sustras de la plata T.V.A. și a impozitului pe profit în valoare totală de 18.950 de lei. La scurt timp, administratorul a introdus în contabilitate 400.000 de lei, sumă care ar fi reprezentat o serie de cheltuieli. Prin această manevră "operatorul economic" a reușit încă o dată să se sustragă de la plata unui T.V.A. în valoare de 65.600 de lei. Epopeea administratorului în demersul lui de a înțepa statul s-a desfășurat și pe parcursul anului 2007, atunci cînd un nou transport de marfă în valoare de 70.000 de lei fără documente legale a adăugat la totalul prejudiciului încă un T.V.A. în valoare de 11.000 și un impozit pe profit de 10.000 de lei. În urma verificărilor încrucișate și a informațiilor primite de la centru, Garda Financiară Buzău a descoperit faptul că toate societățile comerciale de la care firma buzoiană achiziționase mărfuri sau către care plătise o serie de servicii de fapt nu existau: "Am descoperit 34 de societăți tip fantomă pe care agentul economic le folosise pentru a-și acoperi manevrele financiare. Ori nu existau, ori existau dar nu aveau relații cu operatorul din Săpoca ori sediul declarat al acestor parteneri era altundeva decît era scris în documentele firmei.

Ca un exemplu, societatea economică buzoiană a înregistrat un transport de marfă de la un operator economic care avea sediul la numărul 20, deși pe strada respectivă nu erau numere decît pînă la 15", afirmă Cristi Voicu, comisarul-șef al Gărzii Financiare Buzău. Toate societățile fantomă au fost înregistrate ca firme avînd sediul declarat în București.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU