Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2936 > Cotidian Nr. 2936 de luni, 17 martie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Interesul Romāniei ŗi provocarea unitćžii

de Bogdan OLTEANU
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Munca la negru se albeşte

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au ajuns la concluzia că angajatorii buzoieni au īnceput să respecte prevederile legale īn domeniul relaţiilor de muncă. Īn sprijinul datelor oferite de către autorităţi vin amenzile date īn primele două luni ale acestui an, care sīnt mai scăzute faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Peste 300 de controale
Pe parcursul lunii ianuarie şi februarie, zece inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău au organizat 362 de controale īn urma cărora au sancţionat 172 de angajatori. Inspectorul-şef al I.T.M. Buzău, Dorin Nicolae, menţionează că numărul angajaţilor sancţionaţi pe parcursul celor două luni ale acestui an este mai ridicat, avīnd īn vedere că īn aceeaşi perioadă a anului trecut au fost amendate doar 123 de persoane. Cu toate acestea, cazurile de angajatori depistaţi că practică munca fără forme legale s-au micşorat, iar angajaţi care să lucreze la negru s-au redus aproape la jumătate. Comparativ, īn primele două luni ale anului trecut inspectorii I.T.M. au sancţionat 28 de patroni, faţă de 23 anul acesta şi au depistat 55 de muncitori la negru, faţă de 38 īn primele două luni ale acestui an. Īn schimb, numărul angajatorilor deveniţi contravenienţi a fost mai mare din cauza īncălcării unor norme īn domeniul relaţiilor de muncă, legate de neplata drepturilor salariale, nerespectarea duratei timpului de lucru, refuzul angajatorului de a achita contribuţiile datorate sau nerespectarea dispo­ziţiilor privind munca suplimentară.

Aproape un miliard şi jumătate
Pe parcursul verificărilor efectuate de către colectivele de lucru ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, au fost aplicate amenzi īn valoare totală de 132.000 lei. Purtătorul de cuvīnt al instituţiei, Camelia Toma, vine să īntărească concluzia raportului care spune că angajatorii īncep să se conformeze cu legislaţia, prin faptul că īn lunile ianuarie şi februarie ale anului 2007 amenzile aplicate pentru munca la negru au īnsumat 141.000 de lei.
Producătorii de trufandale sīnt nemulţumiţi de faptul că munca lor nu este plătită. De asemenea, sīnt ne­mul­ţumiţi de faptul că supermarketurile atrag din ce īn ce mai mult atenţia clientelei īn detrimentul comercianţilor din pieţe. Chiar şi aşa, vīnzătorii unor astfel de produse īnsă sīnt căutaţi datorită unor produse precum salata, ridichile, ceapa verde, ur­zica sau spanacul, care nu are nici un concurent īn persoana marilor magazine. Nemulţumirea nu ocoleşte nici pe clienţii care nu se sfiesc să se plīngă de faptul că preţurile trufandalelor sīnt destul de mari. Totuşi, scumpe sau ieftine, trufandalele se caută de către toată lumea, mai ales că acum s-a intrat īn perioada Postului Paştelui, perioadă īn care se consumă legume proaspete şi verdeţuri.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU