Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2918 > Cotidian Nr. 2918 de luni, 25 februarie 2008  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17
Kosovo - o nouć platformć de politicć internć

de Bogdan Olteanu
Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Nu mai e pămīnt

articol de: Iulian GAVRILUŢĂ
Problemele de retrocedare a terenurilor sīnt departe de a fi rezolvate. Mărul discordiei la Vintileanca este reprezentat de problema  retrocedării de terenuri agricole, proprietate privată. La mijloc, cīţiva săteni nemulţumiţi, cu actele īn mīnă şi reprezentanţii primăriei Săhăteni. Pe de o parte, reprezentanţii primăriei spun că nu mai există teren pentru a fi dat īnapoi la proprietarii de drept, pentru că īncă nu a fost finalizat planul de parcelare şi nu se ştie exact ce teren disponibil ar mai fi. Pe de altă parte, sătenii nu īnţeleg de ce nu primesc terenul din moşi strămoşi  moştenit, cīnd au īn mīnă şi o hotărīre judecătorească cu titlu executoriu. De aici şi pīnă la scandal nu mai este decīt un pas.

Īntre ciocan şi nicovală
Cel mai greu īi vine lui Vasile Dragomir din Vintileanca să vadă că a venit timpul frumos şi el īncă nu are pămīntul lui, moştenit, pe care să īnceapă semănăturile de primăvară. Cu hotărīrea judecătorească fluturīnd pe la toate porţile, primeşte acelaşi răspuns: să mai aştepte! A trimis adrese şi memorii peste tot, de la Prefectură, la Tribunal şi Primărie, dar nimic pare că nu se poate mişca prea curīnd. Vasile Dragomir nu mai īnţelege nimic: are drept sau nu are să-şi recapete terenul moştenire, circa 3,25 ha, pe raza comunei.

Primăria, asfaltată
Asaltaţi de astfel de cereri, reprezentanţii primăriei spun că oamenii nu īnţeleg situaţia de fapt. Viceprimarul comunei, Marian Bratu, spune că, de fapt, Instanţele judecătoreşti ar trebui să ţină cont nu numai de actele legale prezentate de părţi, ci şi de realitatea din teren: "Este un drept al lor şi noi vom res­pecta hotărīrea judecătorească, dar, deocamdată, nu avem terenuri disponibile, toate sunt ocupate. Īn zilele ce vor urma vom definitiva planul parcelar, cu măsurătorile aferente şi vom vedea exact cum stăm. Īn pro­ble­ma celor doi săteni, pot spune că, conform legilor īn vigoare, există posibilitatea ofertelor alternative de teren sau a despăgubirii īn bani. Dacă ei refuză ofertele, nu ne rămīne decīt să-i plătim". Nu le rămīne decīt să vadă cum alţii īţi cultivă pămīntul, iar ei rămīn, īncă, īntre ciocan şi nicovală, deşi au hīrtii legale şi toate drepturile ce li se cuvin.

 

COMENTARII

daniel:
se spune
cine tehnoredacteaza? se spune: "primarie asaltata" si nu "primarie asfaltata"...dar unde nu e nici D-zeu nu cere.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU