Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2845 > Cotidian Nr. 2845 de joi, 22 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 17

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Chiria rămīne la putere


Preţurile la apartamente au luat-o razna

Potrivit directorilor de agenţii imobiliare, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţurile apartamentelor au crescut cu peste 50 la sută

articol de: (Vali TUDOR)
Preţurile la apartamente au luat-o razna
 
Creşterea artificială a preţurilor pe piaţa imobi­liară din judeţ o urmează pe cea de la nivel naţional, chiar şi īn condiţiile īn care, īn ţările din vestul Europei, cotele de piaţă ale imobilelor, fie ele lo­cu­inţe sau spaţii comerciale, s-au redus sau cel puţin au stagnat.
La Buzău, preţurile la apartamente īn blocurile comuniste tind să le ajungă din urmă pe cele ale caselor recent construite prin intermediul proiectelor imobiliare tip Orizont sau de către diverse firme private, īn zonele limitrofe ale oraşului.  

Cel mai mult au crescut preţurile terenurilor

Un apartament cu trei camere, situat īn zona Contactoare, care anul trecut se vindea cu aproximativ 45.500 euro, se vinde acum cu 20.000 euro mai mult, fără ca nivelul īmbunătăţirilor să fie diferit. O situaţie similară exis­tă şi īn cazul caselor, indiferent dacă se află īn mediul rural sau īn cel urban, preţul de vīnzare ridicīn­du-se constant cu circa 15 la sută, deşi imobilul nu s-a vīndut īn 2006, proprietarul considerīnd că īn acest fel ţine pasul cu piaţa sau mai degrabă cu inflaţia anuală. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului au cunoscut o creştere de 30 la sută şi preţurile terenurilor agricole, īn acest caz vīnzările reali­zīndu-se pe loturi de 10-15.000 metri pătraţi. Cu o creştere semnificativă pe piaţa imobiliară avem de-a face şi īn cazul terenurilor din zona limi­trofă a municipiului Buzău, unde oferta extrem de redusă duce la o umflare a preţurilor de achiziţie de pīnă la 300 la sută faţă de 2006.

Creditul ipotecar rămīne baza

Īn continuare predomină la agenţiile imobiliare vīnzările de apartamente īn detrimentul ca­selor, modalităţile de achiziţie ale clienţilor fiind creditele imobiliare la bănci. Situaţia respectivă duce la creşterea numărului de locuinţe ipotecate. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi chiar cu anii precedenţi, se poate spune că numărul de tranzacţii a rămas constant. Īn ceea ce priveşte chiriile, interesul buzoienilor este destul de scăzut, preocuparea lor principală fiind aceea de a deveni proprietari cu orice preţ. Chiar dacă asta īnseamnă īndatorarea pe 25-30 de ani, argumentul invocat fiind cel potrivit căruia, datorită inflaţiei, rata rămīne constantă, īn timp ce veniturile familiei vor creşte.
Nu sīnt luate īn calcul şi evoluţiile dobīnzilor, care, chiar dacă īn primii doi ani sīnt fixe, se vor modifica īn funcţie de o serie de criterii economico-financiare stabilite de Banca Naţională a Romāniei şi, ulterior, de fiecare bancă īn parte. 

 

COMENTARII

negoita gabriel:
II bleg cine da....
Nu e normal sa coste acelasi apartament comunist , mic inghesuit si cu vecini de doi bani.....mult mai mult ca anul trecut.....dar tineretul e de vina ca vor sa-si intemeieze familii si atuncea toti bosorogii sau smecherii tin la pret...cer si pe masa si pe tacsu pe un apartament....degradat cu mizerie la subsol...daca nu ar fi cumparatori cativa ani ia sa vedeti ce ar scadea preturile...

Eu unul astept (s-ar putea sa astept degeaba) un colaps ca in SUA sa se iefteneasca si cu 80%...sa vezi ce ma stric de ras atunci...dar o sa mai dureze din pacate ...sper ca nu prea mult....sa ramana vanzatorii cu buza umflata....
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU