Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2827 > Cotidian Nr. 2827 de joi, 1 noiembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 14

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Pacienţii, lăsaţi să moară cu Ambulanţa līngă ei


Asistenţii de pe Ambulanţă vor fi puşi īn situaţia de a lăsa oamenii să moară. Deşi sună exagerat, situaţia respectivă are toate şansele să se concretizeze, īn condiţiile īn care, printr-un Ordin al minis­trului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, atribuţiile cadrelor medii de pe Ambulanţe au fost mult restricţionate.
Practic, asistenţii nu vor mai avea voie să impună anumite tratamente fără acordul medicului coordonator. Nici măcar medicamente precum Algocalminul sau Propanorol, pe care oricine şi le poate cumpăra de la farmacie fără reţetă, nu mai pot fi administrate de asistenţi decīt cu acordul medicului.

Nici un pas fără sfatul medicului

Ordinul emis de Ministerul Sănătăţii poate avea grave repercusiuni asupra bolanvilor care au nevoie de intervenţia ambulanţierilor, pentru că nu face decīt să le īngrădească asistenţilor dreptul de a interveni īn caz de ma-ximă urgenţă. Decizia de restrīngere a atribuţiilor pe care le au asistenţii de la Ambulanţă nu numai că poate dăuna bolnavilor, dar este şi o ofensă adusă cadrelor medicale medii, care au aplicat anumite practici medicale ani la rīnd.

Şeful Ambulanţei are īncredere īn asistenţi

Chiar dacă la prima vedere ar putea părea o măsură bună, asistenţii nu vor putea lua de fiecare dată legătura cu medicul. Este şi părerea conducerii Serviciului Judeţean de Ambulanţă Buzău, care apreciază că măsura nu este tocmai eficientă. "Din nefericire, noua reglementare este prevăzută de Ministerul Sănătăţii, iar noi trebuie să ne conformăm. Nu ştiu dacă ambulanţierii vor putea să ia legătura cu medicii de fiecare dată, dar vreau să cred că nu vor fi probleme. Cert este că personalul Ambulanţei are o pregătire medicală foarte bună şi fiecare asistent va şti cum să reacţioneze atunci cīnd se va confrunta cu o situaţie dificilă. Īntre medicii şi asistenţii de la Ambulanţă există o colaborare foarte bună, pentru că toţi sīnt profesionişti", a explicat medicul Ştefan Lăcriţeanu, directorul Serviciului de Ambulanţă.
Corina RĂCHIŢEANU

Grădiniţa este obligatorie de la 3 ani

Noile modificări ale Legii īnvăţămīntului preuniversitar, aprobate īn cursul acestei săptămīni, īi obligă pe părinţi să-şi trimită copiii la grădiniţă de la vīrsta de 3 ani. La Buzău aplicarea prevederii respective, obligatorie pentru părinţi, se loveşte de o problemă care a ajuns să depăşească şi municipalitatea, şi anume criza locurilor din grădi­niţe, criză care este aprofundată şi de retrocedarea clădirilor īn care funcţionează trei grădiniţe din munici­piul Buzău. Primăria a stabilit deja locaţiile pe care se vor construi sediile grădiniţelor retrocedate, īnsă execuţia se va derula pe parcursul a cel puţin doi ani, īn funcţie de posibilităţile de acoperire a cheltuielilor de cons­trucţie.     
(I.G.)

Farmaciile, din bou fără buget

La sfīrşit de lună, farmaciile au rămas fără bani pentru eli­be­rarea medicamentelor gratuite şi compensate. Din aproape 75 de farmacii aflate īn relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, numai două mai eliberau ieri medicamente compensate. Īn pofida faptului că īn luna octombrie farmaciile au primit cel mai mare buget din 2007, banii s-au terminat repede. La jumătatea lunii octombrie, responsabilii C.J.A.S. au dispus chiar o suplimentare de fonduri īn valoare de circa cinci miliarde de lei vechi. Chiar şi aşa, banii au fost insuficienţi pentru acoperirea cererii foarte mari de medicamente. Medicii spun că de vină sīnt condiţiile meteo, care au dus la apariţia a sute de cazuri de afecţiuni respiratorii. Īn plus, oamenii au devenit mai conştiincioşi şi se prezintă mai des la medicul de familie, pentru prescrierea reţetelor gratuite şi compensate.     
(C.R.)

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU