Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2808 > Cotidian Nr. 2808 de miercuri, 10 octombrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 11

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Rata somajului creste acolo unde sīnt putini romi

articol de: Florin AFIU
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Buzău a efectuat o hartă a celor mai afectate localităţi din punct de vedere al ratei şomajului. Analiza a fost efectuată īn toate comunele judeţului Buzău şi a rezultat că localitatea Pănătău ocupă un loc fruntaş, cu o rată a şomajului de 14,7 la sută din populaţia stabilă a comunei.

Mediul rural, afectat īn continuare de lipsa pieţei muncii
Numărul de şomeri īn mediul rural, īnregistraţi de A.J.O.F.M. Buzău, este de 6.658, reprezentīnd un procent de 4,2 la sută din po­pu­laţia stabilă a judeţului, pe cīnd īn mediul urban, datorită dezvoltării economice, rata şomajului nu depăşeşte 2,5 la sută din populaţia stabilă, cu vīrsta cuprinsă īntre 18 şi 62 de ani. Directorul executiv al A.J.O.F.M. Buzău, Iulian Pruteanu, susţine că diferenţa dintre cele două zone se explică prin faptul că, īntotdeauna, oraşele atrag după ele investitori şi, ca īntr-un lanţ trofic, apar firme, societăţi şi locuri de muncă.

Zonele cu etnici romi stau cel mai bine
Deşi la prima vedere s-ar părea că zonele īn care locuiesc colectivităţile de romi sīnt cele mai afectate de şomaj, lucrurile stau total invers. Primul loc cu cea mai ridicată cotă a şomajului este localitatea Pănătău, cu un procent de 14,7 la sută, pe cīnd comunele care stau cel mai bine din punct de vedere al ratei şomajului sīnt exact zonele unde locuiesc etnici romi. Mai precis, rata şomajului īn Calvini este de unu la sută, urmată de Rīmnicelu, cu 1,1 la sută. Toate acestea şi-ar putea găsi explicaţia īn faptul că īn ultima perioadă de timp A.J.O.F.M. Buzău a intensificat măsurile active - Caravana Locurilor de Muncă, Bursa Locurilor de Muncă pentru Romi, fonduri structurale pentru incluziunea pe piaţa muncii a romilor - īn astfel de localităţi. Nicolae Stoica, primarul comunei Pănătău, consideră că situarea pe hartă a localităţii pe care o administrează influenţează serios rata şomajului: "Probabil că de vină este faptul că aici este o zonă de munte. 25 la sută din suprafaţa comunei este acoperită cu pădure. Aici nu se face nici agricultură, nici tehnologie. Este o zonă săracă".

Apel către A.J.O.F.M. Buzău
Dacă demersurile īntreprinse de A.J.O.F.M. Buzău au avut un ecou favorabil īn zonele mai sus menţionate, īn celelalte părţi ale judeţului, mai ales īn zonele unde factorul economic nu se poate dezvolta din pricina factorilor de mediu, este necesară o atenţie la fel de importantă din partea instituţiei mai sus citate. Mai exact, măsurile active care au fost īntreprinse de A.J.O.F.M. Buzău īn localităţile unde rata şomajului la ora actuală nu prezintă un pericol de a creşte să se implementeze şi īn zonele unde există probleme cu şomajul.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU