Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2782 > Cotidian Nr. 2782 de luni, 10 septembrie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 7

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Anul şcolar īncepe īn mizerie

articol de: Corina RĂCHIŢEANU
Cu numai o săptămīnă īnainte de īnceperea noului an şcolar, aproape trei sferturi dintre unităţile şcolare din judeţ nu au primit autorizaţii sanitare de funcţionare. Mai mult, marea majoritate a şcolilor şi grădiniţelor nici măcar nu au solicitat autorizaţiile. Asta pentru că, īn cele mai multe cazuri, lucrările de igienizare şi reamenajare nu au putut fi nici măcar īncepute din lipsă de fonduri. Autorităţile spun că şcolile trebuie să-şi deschidă porţile, dar condiţiile īn care vor fi primiţi elevii vor fi mizere.

Tot mai puţine şcoli cu autorizaţii de funcţionare
Īn urmă cu o săptămīnă, rapoartele īntocmite de responsabilii Autorităţii de Sănătate Publică indicau faptul că numai 34,5 la sută dintre şcolile din judeţ au primit autorizaţii sanitare de funcţionare. Vineri, aceleaşi ra­poarte demonstrau că, īn numai şapte zile, procentul a scăzut cu mai bine de cinci la sută, īn loc să crească. Aşa se face că mai bine de trei sferturi dintre unităţile de īnvăţămīnt īşi vor primi elevii īn condiţii deloc de invidiat. Grupurile sanitare defecte nu au fost īnlocuite, tīmplăria nu a suferit nici un fel de īmbunătăţiri, mobilierul e la fel de vechi, iar pereţii nu au fost reparaţi sau văruiţi. Fondurile alocate de primării nu au fost nici pe departe suficiente, iar directorii de şcoli nici măcar n-au īndrăznit să mai ceară autorizaţiile sanitare. Īn unele cazuri, mai ales īn zonele rurale, părinţii elevilor au pus mīnă de la mīnă şi au cumpărat var şi vopsea, pentru ca odraslele lor să poată īnvăţa īn condiţii decente.

E prea tīrziu să se mai poată face ceva
Medicul Viorica Mihalaşcu, directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, recunoaşte că situaţia este destul de gravă şi că marea majoritate a unităţilor de īnvăţămīnt nu au primit autorizaţii sanitare. "Din cele 390 de şcoli din judeţ, numai 161 au autorizaţii, īn timp ce 226 dintre ele nu
le-au solicitat nici pīnă la momentul actual. Nici īn ceea ce priveşte grădiniţele lucrurile nu stau prea bine. Din 364 de unităţi, sīnt autorizate 92, iar 269 nu au făcut solici­tări", a explicat dr. Mihalaşcu. Autorităţile mai spun că, īn numai o săptămīnă, cīt a mai rămas pīnă la īnceperea noului an şcolar, nu se mai poate face mare lucru, dar nădăjdu­iesc că situaţia se va schimba ulterior.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU