Sansa Buzoiana > Arhiva > Nr. 2746 > Cotidian Nr. 2746 de luni, 30 iulie 2007  
 

Supliment saptamanal de fotbal, numarul 1

Vremea in


Cotidian 8 pagini,
se distribuie GRATUIT
numai īmpreuna cu
Sansa Buzoiana.
Suna NON-STOP la
0338 / 401.999


www.tipogruppress.ro
Cotidian

Seceta ne lasă şi fără fructe

articol de: Corina RĂCHIŢEANU
Seceta a compromis aproape īn totalitate cultu­ri­le de cereale şi legume, iar efectele respective sīnt imposibil de reparat. Contrar aşteptărilor, situaţia este la fel de gravă şi īn cazul producţiei de fructe, care va fi la fel de slabă. Specialiştii din domeniul agricol spun că, iniţial, previziunile la capitolul fructe au fost optimiste, dar că prelungirea perioadei de secetă a schimbat complet datele problemei. Fructele vor dispărea din pieţe īn numai cīteva săptămīni, chiar dacă preţurile vor fi extrem de ridicate.

Fructele vor dispărea din pieţe īn cīteva săptămīni
Potrivit specialiştilor din domeniul agricol, seceta ne lasă şi fără fructe. După ce producătorii au realizat producţii foarte mici la grīu, iar culturile de legume se usucă sub ochii agricultorilor neputincioşi, probleme mari au īnceput deja să apară şi īn ceea ce priveşte fructele. La momentul actual, pieţele sīnt pline de fructe de import şi doar din loc īn loc cīte un bătrīn ars de soare are pe tarabă prune din livada proprie. Merele şi perele "de ţară" lipsesc cu desăvīrşire, fiind īnlocuite de mult mai arătoasele fructe din Grecia sau Spania. După cum recunosc şi producătorii agricoli, cantitatea de fructe din producţia autohtonă este deja simţitor mai mică, īn comparaţie cu alţi ani şi de o calitate mult mai slabă. "Dacă acum cīteva luni ne gīndeam că măcar fructele vor scăpa din calea secetei, se pare că ne-am īnşelat. Vom avea fructe puţine şi de calitate slabă, care se vor vinde la preţuri foarte mari. Mă tem că şi producţia de struguri va fi la fel de mică. Cel mai probabil, nu vom avea de ales şi vom cumpăra portocale şi banane, īn loc de mere şi pere. Seceta a făcut ca pomii fructiferi să nu fie atinşi de boli, dar le-a uscat frunzele, iar fructele cad necoapte, una cīte una", spune Ion Enache, directorul adjunct al Direcţiei Agricole.

Legea pomiculturii le dă bătăi de cap producătorilor
Mai mult, micii producători care vor avea de vīndut cīteva zeci de kilograme de fructe din livada proprie au de trecut un alt hop: trebuie să fie īnregistraţi la Administraţia Financiară. Pīnă acum, comercializarea fructelor se făcea īn baza certificatului de producător. Măsura este stipulată īn noua lege a pomiculturii, intrată īn vigoare la īnceputul lunii mai. O bună parte dintre producători au īncercat īncă de acum cīteva luni să se īnregistreze ca persoană fizică autorizată sau să-şi īntemeieze o societate comercială, dar seceta şi recolta mult prea mică i-a determinat să renunţe.

 

COMENTARII

Pentru acest articol nu s-a adaugat nici un comentariu inca.
Adauga un comentariu la acest articol

Presedinte:
Ion CRISTOIU
Director general:
Vlad PUFU